Як змінити систему меддопомоги для соціально вразливих громадян: у Львові відбулось обговорення

835 0
Участь приватного медичного сектора в наданні допомоги соціально вразливим групам населення в Україні врахована погано. Чому так і що з цим робити, під час круглого столу обговорювали, зокрема, представники Медичного центру NOVO.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У п'ятницю, 23 лютого, у Львові відбулася презентація результатів проєкту: «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області». Її організатором був УБФ «Центр медичних інновацій».

Оскільки участь приватного медичного сектора у наданні допомоги соціально вразливим групам населення в Україні врахована погано, під час круглого столу представники Медичного центру NOVO обговорили, чому так і що з цим робити.

Ключовими на зустрічі стали такі теми: 

  • Механізми підвищення ефективності отримання медичних і соціальних послуг;
  • Презентація досвіду надання медичних послуг військовослужбовцям, ветеранам та їхнім родинам недержавними медичними закладами.

 

Учасниками події були: 

  • Світлана ЯворськаКерівниця львівського офісу Посольства Великої Британії в Україні;
  • Юлія Галустян  радниця з гендерних питань та соціальної інклюзії Програми “Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні”/CSSF Ukraine: Support to Civil Society Organisations;
  • Віталій Харечко  керівник проєкту «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області», голова правління ГО «Спільноти Самодопомоги»;
  • Тарас Лисак – директор Установи благодійного фонду “Центр медичних інновацій” (Медичний центр NOVO);
  • Ольга Гужва  соціологиня, медіаекспертка, співзасновниця ГС «Консорціум ветеранських організацій Сходу» та Медіацентр Схід;
  • Олександр Максимчук  президент Асоціації Благодійників України, голова Наглядової ради Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій» (Медичний центр NOVO);
  • Ветерани Андрій Криницький та Микола Белешко;
  • Внутрішньо переміщені особи, Надія Павлова та Оксана Михальова.

 

«458 пацієнтів у військових госпіталях отримали діагностичну допомогу від нашого Центру, і це потужна допомога для наших Героїв. Адже госпіталі отримують ургентних пацієнтів, вони їх доправляють до нас і ми терміново проводимо високоякісну кваліфіковану діагностику», – зазначив директор Медичного центру NOVO Тарас Лисак.

Враженнями від використання послуг Медичного центру НОВО для військовослужбовців поділився Юрій Кішай із позивним «Малюк» – 24-річний випускник Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, офіцер Збройних сил України, який влітку був поранений під час бойових дій на Луганщині: 

«Насправді основним з критеріїв вибору на той момент була оперативність, обстеження потрібно було пройти терміново. Мені запропонували приїхати одразу, по телефону надали всю необхідну інформацію, зазначивши, що для військових у NOVO діють знижки. Я був приємно здивований. Через пів години після дзвінка вже сидів на прийомі в Центрі».

Читайте також: За пів години від дзвінка вже був на прийомі. Які знижки NOVO надає бійцям на КТ і МРТ

За словами Олександра Максимчука, Президента Асоціації Благодійників України, Голови Наглядової ради УБФ «Центр медичних інновацій», закон про «Соціальний правовий захист військових та їх сімей» та закон «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» були прийняті ще в 90-х і нині потребують негайних правок: 

«Ми зрозуміли, що не врахована участь приватного медичного сектора в наданні допомоги соціально вразливим групам населення. Адже вони так само мають ліцензії НСЗУ і можуть розширити надання медпослуг».

До слова, у Верховній Раді вже зареєстрували кілька законопроєктів, що стосуються надання професійної медичної допомоги соціально вразливим категоріям населення. Проте кожен з них потребує неабияких правок та доопрацювань.

Сприяння поверненню військових до повноцінного життя є одним з пріоритетних завдань медичної системи

Сприяння поверненню поранених на війні військових, а також цивільних українців, які мали травмування, до активного і повноцінного життя є одним із пріоритетних завдань та викликів для медичної системи. Про це заявила директорка Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Вікторія Мілютіна в «Укрінформі» під час круглого столу на тему «Розширення можливостей отримання медичної допомоги військовослужбовцями, ветеранами та їхніми родинами».

«З 1 січня запрацювала Програма медичних гарантій. Цього року, нагадую, бюджет Програми медичних гарантій понад 159 млрд гривень, з яких 5,2 млрд гривень закладено на програму «Доступні ліки»», – сказала Мілютіна.

Вона підкреслила, що Програма медичних гарантій охоплює всі види медичної допомоги: екстрену, первинну, спеціалізовану та інші.

За її словами, наразі потрібне навчання кваліфікованих спеціалістів з надання психологічної допомоги, бо таких спеціалістів не вистачає в Україні.

Зі свого боку, командувач Медичних сил ЗСУ Анатолій Казмірчук підкреслив, що медичне забезпечення військовослужбовців на сьогодні є одним з пріоритетних завдань держави.

«На сьогодні військовослужбовці Збройних сил і силових структур отримують лікування, зокрема, і в закладах Національної академії медичних наук, в закладах профільних медичних установ нашої держави. І скажу, що це велика кількість пацієнтів, які отримують необхідну медичну допомогу найвищого рівня, зокрема і в цих закладах», – зазначив він.

Захід організовано в межах проєкту «Надання високотехнологічних інноваційних медичних послуг соціально вразливим категоріям суспільства у Львівській області», що реалізовується Установою благодійного фонду «Центр медичних інновацій» в рамках Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та міжнародного розвитку Великої Британії Foreign, Commonwealth & Development Office та виконується Crown Agents  у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Думки, рекомендації та/або висновки, висловлені учасниками, належать виключно їм та не обов’язково відображає погляди Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.

Партнерська публікація

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!