На правах реклами

Без ботоксу та уколів. Чому тейпування і масаж корисні для краси та здоров’я

1811 0
Тейпи, які раніше застосовували спортсмени для відновлення травмованих м’язів або зв’язок, тепер стали однією з популярних процедур естетичної медицини. Кольорові смужки на обличчі підтягують овал, на коліні – зменшують больовий синдром після удару чи вивиху, на животі – коригують фігуру. І все це без хірургічного втручання та лікарських засобів! Для досягнення кращого і швидшого ефекту тейпування поєднують із масажем. Про тейпування та естетичні види масажу, про те, яких проблем вони допоможуть позбутися, чому зараз саме час для таких процедур, Тvoemisto.tv розповіла масажистка Медичний центр NOVO Мирослава Шалена.

Розкажіть, що таке тейпування і з якою метою його роблять у Медичний центр NOVO?

Тейпування – це накладання медичних пластирів (тейпів) на тіло людини. Цей метод застосовують із естетичною, лікувальною та реабілітаційною метою.

Раніше тейпи накладали здебільшого спортсмени для відновлення травмованих зв’язок і м’язів, а тепер це стало популярною процедурою естетичної медицини. З чого все почалося, відколи виник попит на такі процедури?

Цей метод придумав японський хіропрактик Кензо Касе більш ніж 50 років тому. Тейпування або кінезіотейпування справді раніше використовували з метою симптоматичного лікування, профілактики та реабілітації при травматичних ушкодженнях м'язів і зв'язок у спортсменів, щоб вони залишалися в спокої та не травмувалися ще більше.

Із естетичною метою, тобто в косметології, тейпування є відносно новим способом боротьби з передчасним старінням шкіри. В Україні, зокрема у Львові, такий метод почав набувати популярності близько п’яти років тому.

Масажистка Центру медичних інновацій NOVO Мирослава Шалена

Із якого віку дозволене тейпування?

Тейпування можна робити навіть дітям, які досягли шестимісячного віку. Але для цього обов’язково мають бути точні показання і скерування від невропатолога або реабілітолога. Наприклад, накладати тейпи дітям можна тоді, коли є потреба подіяти на м’яз (зафіксувати чи, навпаки, розтягнути), а масаж протипоказаний.

Які переваги тейпування, з якою метою використовують цю методику?

Загалом методика тейпування полягає в розслабленні перенавантажених м’язів, регуляції м’язового скорочення, больової чутливості та мікроциркуляції і сприяє швидкому відновленню організму.

Із лікувальною та реабілітаційною метою тейпи накладаємо для зменшення больового синдрому при розтягненні м’язів, зв'язок, для гамування болю в спині, болю голови, спричиненого патологією шийного відділу хребта, для покращення мікроциркуляції крові та лімфовідтоку, підвищення тонусу м’язів для їх розвантаження, при реабілітації травм опорно-рухового апарату.

Читайте також: Мріємо допомагати. Як у Львові сім'я створила крафтову майстерню меблів Holy Wood

В естетичній медицині тейпування є дієвим методом лікування дефектів шкіри, протидії утворенню зморшок, передчасному старінню. Основна функція тейпування полягає в активізації мікроциркуляції рідини в організмі та створенні моделювального ефекту.

Регулярне й тривале застосування тейпів допоможе: усунути набряклість очей, лоба, носа, покращити колір обличчя, підтягнути овал, розгладити неглибокі зморшки на лобі, позбутися другого підборіддя, підтягнути м’язи шиї та декольте, нормалізувати відтік лімфи й налагодити мікроциркуляцію рідини в організмі, нормалізувати м’язовий тонус, прискорити клітинний метаболізм, зменшити розтяжки, позбутися целюліту.

Ефект помітний вже після першої процедури чи потрібно пройти цілий курс?

Ефект буде помітний після першого ж тейпування, але щоб був добрий результат, знадобляться кілька накладань тейпів, сім-вісім. Оскільки м’язи мають пам’ять, важливо закріпити і подовжити ефект. Тому кількість тейпувань визначається потребою в них.

Із чого виготовляють ці смужки-тейпи, який матеріал у них гамує біль і покращує стан шкіри?

Для тейпування використовуємо одноразові еластичні гіпоалергенні бавовняні стрічки, які за еластичністю та щільністю максимально наближені до людської шкіри. Вони вкриті клейким гіпоалергенним гелем на акриловій основі у вигляді хвильок, які мають зігрівальну дію, тому  тейпи можна використовувати навіть для чутливої шкіри.

У Центрі медичних інновацій NOVO завжди використовують якісний матеріал, який добре тримається і не має побічних ефектів. Серед переваг тейпів є те, що вони легко пропускають повітря та вологу, тому з ними можна займатися спортом, ставати під душ, навіть плавати у басейні. Тейпи швидко висихають, не втрачаючи своїх властивостей. Завдяки м’якій фіксації суглобів та інших частин тіла зберігається функціональна рухливість організму. Проте відвідувати сауну з такими смужками заборонено, як і терти їх у душі губкою.

Чим відрізняються тейпи, кінезіотейпи та кростейпи?

Кінезіотейпування частіше використовують з реабілітаційною метою, тейпування – з косметологічною, кростейпування – також із естетичною та косметологічною, але більш точково. Тобто це готові нарізані аплікації, які просто відклеюють і наліплюють.

Тейпи бувають різних кольорів. Це якось впливає на їхню дію, ефективність?

Що темніший колір тейпу, то сильніший у нього ефект. Тейпи світліших кольорів використовуємо для підтягування шкіри обличчя, а  темні – при різних травмах, розірваних зв’язках тощо.

Тейпи можуть відрізнятися й шириною – від 2,5 до 10 сантиметрів, їх можна розрізати для аплікацій.

Чи безпечне тейпування?

Якщо все робити правильно, ніяких побічних ефектів чи больових відчуттів виникати не мало б. Тейпування є безпечною безболісною процедурою незалежно від ділянки накладання смужок. Людина відчуває лише незначне підтягування м’язів.

Чи є такі ділянки тіла, де заборонено накладати тейпи?

Накладати тейпи можна на будь-яку частину тіла: обличчя, стегна, живіт, руки, коліна, лікті.

Чи можна накладати їх самотужки удома, чи це має робити лише фахівець?

Таку процедуру в домашніх умовах робити не раджу, оскільки важливо знати будову тіла, психосоматику людини, точні місця, де можна накладати аплікації, зрештою, саму методику роботи. Неправильне накладання тейпів може нашкодити здоров’ю, як мінімум призвести до набряклості, припухлості шкіри, алергії. Тому, звісно, це має робити професіонал.

Це стосується не лише накладання тейпів, а й знімання. Самостійно знімати їх можна лише за нагальної потреби. Для цього місце тейпування варто змастити олійкою або добре змочити теплою водою і легкими рухами скручувати припіднімаючи тейп. У нашому медичному центрі використовують спеціальний засіб для зняття тейпів.

Як часто можна робити тейпування і чи є протипоказання, зокрема для вагітних?

Як уже мовилося, кількість тейпувань залежить від мети, якої треба досягти. Як і кожна процедура, тейпування має як показання, так і протипоказання. Протипоказанням є різноманітні захворювання шкіри, венеричні, гінекологічні, онкологічні недуги, варикозне розширення вен. Відкласти кінезіотейпування варто за наявності відкритих ран, при загостренні екземи, індивідуальній непереносимості акрилу.

Для вагітних тейпування може стати порятунком від болю в попереку, надмірного навантаження на хребет, суглоби, м’язи, для підтримки округлого живота. Ця процедура дозволить жінці при надії зняти з м’язів частину навантаження, розслабити їх та покращити кровопостачання, позбутися болю, поліпшити самопочуття і настрій. Звісно, перед тим варто обов’язково проконсультуватися з гінекологом та лікуючим лікарем. Також однією з найкращих естетичних функцій тейпування є профілактика розтягнення шкіри у вагітних.

Скільки часу можна носити тейп, наскільки це тривала процедура?

Із косметологічною метою тейп можна носити від двох до 10 годин, з реабілітаційною, коли, наприклад, потрібно зафіксувати м’яз або подіяти на суглоб – упродовж кількох днів, від п’яти до семи. Після цього дія темпу поступово зменшується.

Вдалим доповненням до тейпування є масаж і фітнес.

Які види масажу пропонує центр NOVO, хто до вас звертається найчастіше?

Медичний центр NOVO пропонує різні види масажу: лікувальний, лімфодренажний, естетичний, масаж гуаша і саме тейпування.

Наприклад, лімфодренажний масаж робимо для загального оздоровлення організму. Масаж гуаша – спеціальними камінцями, шкребками, роликами для покращення стану шкіри, посилення кровотоку та лімфотоку. Однак таким видом масажу не варто захоплюватися, бо можуть проявитися дрібні капіляри та утворитися невеликі синці.

На масаж з лікувальною або профілактичною метою до нас приходять люди від 30 до 40 років. Останнім часом досить популярним є антицелюлітний масаж. До речі, останній місяць зими – чудовий період для такого масажу: можна підготувати, підтягнути своє тіло до літа. Ефект зберігається пів року.

Поширеною проблемою багатьох жінок є целюліт. Який масаж може усунути її?

Целюліт – це збільшення кількості підшкірних жирових клітин, яке відбувається внаслідок сповільнення кровообігу та лімфотоку, коли в організмі починають відкладатися мінерали. Таку проблему мають жінки різного віку, тому для тих, що хочуть виглядати красиво, антицелюлітний масаж є одним із найкращих методів боротьби із зайвими сантиметрами на талії.

Що відбувається з тілом під час масажу, зокрема антицелюлітного?

Насамперед виведення шлаків, токсинів, рідини з організму та відтік лімфи, внаслідок чого покращується загальне самопочуття. Також цей масаж зменшує швидкість утворення або накопичення в м’язах молочної кислоти, сечовини, креатиніну, вуглекислого газу, допомагає усунути судоми м’язів, відчуття дискомфорту, дратівливості, нервової збудливості, запобігти розвитку атрофії м’язів, підвищити циркуляцію крові в ураженій ділянці.

Чи потрібно готуватися до масажу і як?

Спеціальна підготовка не потрібна, однак важливо мати зручний одяг і не наїдатися, особливо жирними стравами. Однак не раджу йти на масаж голодним, бо може розболітися голова. Перед масажем і після нього можна випити склянку води з лимоном. Це створить додатковий ефект для відновлення водного балансу в організмі.

Як часто можна робити антицелюлітний масаж? Є такі, що воліють приходити щодень?

Антицелюлітний масаж не рекомендовано робити щодня, бо відбувається потужна дія на шкіру, від чого можуть потріскати капіляри і утворитися синці. Щоденний масаж, навіть по кілька разів на день, ефекту не дасть, бо тіло має відновитися. Найкраще робити його через день або двічі на тиждень. Тоді жирові відкладення матимуть час на розгладження, тіло відновиться і ефект стане помітніший.

Якою має бути тривалість курсу масажу, щоб досягти бажаного ефекту?

Загальний курс масажу становить 8-10 процедур, антицелюлітного – від 10 до 15 процедур. Ефект буде помітний, якщо робити масаж певний час регулярно. Якщо приходити раз на два тижні, результату не буде. Переривати курс також не варто.

Скільки зазвичай триває сеанс масажу?

Антицелюлітний на стегна і живіт – майже годину. Все залежить від ділянок, які потрібно масажувати.

Читайте також: План Богдана, або Як Львів стає центром рекрутингу ЗСУ

Чому після масажу може боліти голова, погіршуватися самопочуття, хилити на сон і чому утворюються синці?

Сильний біль голови та синці після масажу – це ненормально. Це радше «аматорський» масаж. Синці можуть виникати через неправильну техніку масажу. Якщо вони є, раджу змінити масажиста або масажний метод.

Масаж завжди починається з легких погладжувальних рухів із переходом до більш інтенсивних. Звісно, є моменти, коли після першого сеансу людина відчуває дискомфорт і біль у тілі. Якщо вони незначні, це нормально, бо тіло промасажували. Згодом больовий синдром має зникнути.

Наостанок розкажіть, кому протипоказаний масаж, зокрема й антицелюлітний?

Антицелюлітний масаж протипоказано робити вагітним, при варикозному розширенні вен, онкозахворюваннях, венеричних недугах, хворобах крові, психічних розладах, аневризмі серця або периферичних судин і аорти, гангрені, тромбозі судин, запальному процесі в кістковому мозку, СНІДі.

Відкласти масаж бажано при ушкодженні шкіри (ранах, опіках тощо), печінковій або нирковій недостатності, болю в животі, нудоті та блюванні, гіпертонічному кризі, гнійних висипаннях на будь-якій ділянці тіла, наявності внутрішньої кровотечі або схильності до неї, каменях у жовчевому міхурі.

 

Ольга Шведа

Фото: Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!