«Ситуація дійсно ставала критичною»: генерал згадав найгарячіший епізод битви за Київ

1037 0
Генерал-полковник Олександр Сирський розповів про найкритичніший момент операції по обороні Києва, яка тривала в період з 24 лютого по 2 квітня минулого року.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України – командувач оборони Києва та оперативного напрямку, Герой України генерал-полковник Олександр Сирський назвав найкритичніший момент операції по обороні Києва, яка тривала в період з 24 лютого по 2 квітня минулого року. Про це пресслужба Сухопутних військ ЗСУ повідомляє у Telegram. 
 

За словами Сирського, всіх цілей, які ставили під час операції з оборони Києва, було досягнуто. Вже у квітні не залишилось жодного ворожого солдата на території Києва, Київщини та інших областей, за які було відповідальне угруповання, очолюване командувачем.

Генерал-полковник Олександр Сирський (справа)

Сирський назвав найкритичнішими четвертий та п’ятий день повномасштабної агресії, коли противник захопив плацдарм в районі Мощуна.

«Там дуже небезпечна ділянка. Найменша відстань безпосередньо до Києва, що забезпечувало прохід аж до площі Шевченка та вхід у місто. Ситуація дійсно ставала критичною. Були вжиті всі заходи, ми майже добу працювали на командно-спостережному пункті батальйону. Були висунуті всі резерви, які ми мали на той час. Ціною неймовірних зусиль ситуацію було переломлено. Обстановка змінилася на нашу користь, і ворог не зміг прорватися» зазначив Сирський.

За його словами, згідно з оцінками американських фахівців доволі високого рівня, ЗСУ не змогли б утримувати Київ більше ніж три-чотири доби

«Я спілкуюсь і з командувачем Сухопутних військ Сполучених Штатів у Європі генералом Каволі, і з командувачем Сухопутних військ НАТО генералом Клутьє. Вони тоді писали: «Ми молимось за вас, ми пишаємось вами, ми вражені вашою стійкістю і ми віримо у вас». У важкі часи, коли вони це писали, і потім, коли ситуація кардинально змінилась на нашу користь, вони багато що зрозуміли про Україну та український народ» підкреслив Сирський.

На його думку, успіх у Київській стратегічній операції став моментом корінного перелому в російсько-українській війні.

«Саме вона показала, що ми будемо опиратися – і будемо робити це з усією затятістю і майстерністю. Ми розуміємо, що це тільки невеличкий епізод загальної битви за Україну, але це надзвичайно важливий епізод. Зараз у нас є інші завдання на сході, і там доволі непроста ситуація. Але завдяки проведеним заходам на Київщині ми змогли вивільнити частину наших військ і спрямувати їх туди, де важко, поступово звільнити Харківщину, частину Херсонщини, місто Херсон» наголосив Сирський.

На його думку, значною мірою, саме завдяки успішній обороні Києва світові лідери «повірили у силу українського народу й могутність українського війська та стали значно активніше допомагати нам озброєнням, військовою технікою, усім необхідним».

«Нас безумовно чекають важкі і криваві місяці. Але кожен наступний світанок наближає момент, коли на всій території України, як і в Києві, не залишиться жодного російського солдата – принаймні, живого» підсумував Сирський.

Нагадаємо, Київщина була звільнена від російських загарбників 2 квітня 2022 року. За даними обласної військової адміністрації, в Київській області пошкоджено або зруйновано близько 26 тисяч об'єктів, з яких знищено майже 5 тис. приватних будинків та приблизно 170 багатоповерхівок, також повністю знищено 4 школи, 6 садочків та дві лікарні.

Ігор Ющенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!