«Ми будемо в НАТО, але не у цьому історичному відтинку». Петро Черник про підсумки саміту і зброю

1523 0
Про підсумки саміту, Україну і НАТО, нові обіцянки безпеки дивіться на наших Facebook та Youtube.
Колаж: Твоє місто

Колаж: Твоє місто

Днями, 11-12 липня, у Вільнюсі проходив міжнародний саміт НАТО, де однією з головних тем стало питання членства України. Запрошення до Північноатлантичного альянсу наша держава так і не отримала. Про підсумки саміту у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» розповів військовий експерт Петро Черник. 

«У мене персонально жодних емоцій і не було, це наш головний медійний простір підняв планку, що цього разу мусить статися чудо. У геополітиці чудес не буває – це мегараціональна справа. І для мене персонально немає ні жодних розчарувань, ні завищених очікувань. Оголосили, що рано чи пізно ми будемо в НАТО – і це вже добре», – каже експерт. 

Проте Петро Черник зазначає і те, що було багато хороших новин з саміту, а саме обширний список нових поставок зброї від союзників. Особливе значення у ньому має воєнна допомога Німеччини на 600 млн євро та підтвердження президентом Франції передачі далекобійних ракет SCALP. 

Також експерт пояснює, що всі українці дійсно очікували від саміту чуда, але у жорсткій міжнародній політиці чудес не буває.

«Тут все зводиться до позиції США, де на 90% у НАТО все залежить від них. У США є страх стосовно того, що декларація про вступ до НАТО може стати «точкою неповернення» для путіна для застосування зброї масового ураження. І з огляду на підрив Каховської греблі, з огляду на поведінку на ЗАЕС – ці страхи цілком об'єктивні», – пояснює Петро Черник. 

Переглянути повну версію програми «Тема тижня» з Петром Черником та дізнатися більше позицію США та Європи стосовно України, детальніше про підсумки саміту, повернення «азовців» та зміцнення суб’єктності нашої держави ви можна на наших Facebook та Youtube.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!