Нові ДБН: чим більше поверхів – тим більша прибудинкова територія

5440 0
У державних будівельних нормах ввели максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки.
ілюстративне фото: lviv.sq.com.ua

ілюстративне фото: lviv.sq.com.ua

Чим більше поверхів має житлова новобудова, тим більше землі під прибудинкову територію має залишити забудовник. Це передбачено в нових ДБН «Планування і забудова територій», що діють з 1 вересня, інформує Мінрегіонбуд.

Відтак, максимально допустимий відсоток забудови земельних ділянок при розміщенні нових житлових будинків залежить від їх поверховості.

Читайте також: Як перевірити забудовника

«Раніше в Україні будь-які обмеження поверховості житлової забудови були відсутні. Через це мікрорайони забудовувалися суцільно та хаотично по всьому периметру земельних ділянок. Звичайно, про жоден благоустрій прилеглої території, комфортні місця для прогулянок та відпочинку жителів тут не йшлося. Тому, щоб наші міста надалі не перетворювалися на кам’яні джунглі, а жителі були забезпечені необхідними комфортними умовами, у нових ДБН ми чітко прописали максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки в залежності від кількості поверхів. Відтак, чим вища поверховість, тим менший відсоток земельної ділянки відводиться на саму забудову і більший на облаштування прилеглої території, адже більша кількість жителів проживатиме в таких будинках», – каже заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Відтак, при розміщенні на земельній ділянці одного або групи житлових будинків необхідно обов’язково дотримуватися розрахункових показників граничних параметрів забудови:

Поверховість

житлових будинків

Максимально допустимий

відсоток забудови земельної ділянки

при розміщенні житлового будинку

3 поверхи без урахування мансарди

50%

4 — 5 поверхів

45%

6 -8 поверхів

40%

9-10 поверхів

35%

11 поверхів і вище

30%

«Тобто, якщо, наприклад, проектується новий 11-поверховий житловий будинок, то максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки складає 30%, а інші 70% відводяться на облаштування зелених насаджень, зон відпочинку та дитячих майданчиків», – пояснює Лев Парцхаладзе.

У разі проектування декількох житлових будинків різних поверхів, при розрахунках приймається їх середня поверховість. Норма стосується виключно нового будівництва.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!