Новий власник Львівського автобусного заводу планує відновити його роботу

18591 0
Львівський автобусний завод не працює близько десяти років.
ФОТО: EXPLORER.LVIV.UA

ФОТО: EXPLORER.LVIV.UA

Нещодавно у Львівського автобусного заводу з'явився новий власник. Ним стала компанія івано-франківського забудовника «Львівінвестактив» Андрія Луцького, який є співвласником компанії Blago. Він планує відновити роботу заводу. Про це повідомило видання Liga.net з посиланням на пресслужбу івано-франківської будівельної компанії Blago.

«Ми є одним з учасників ТОВ «Львівські автобусні заводи». Левова частка боргів уже погашена в процедурі санації. На теперішній час завершується уточнення всіх вимог поточних кредиторів для їх остаточного погашення та завершення санації, що призведе до повного фінансового оздоровлення ТОВ «Львівські автобусні заводи», – зазначили в компанії.

Львівський автобусний завод не працює близько десяти років.

«Ми сподіваємося, що в цьому році буде завершена санація, і завод зможе відновити свою діяльність», – повідомила пресслужба.

Зазначимо, у 2020 році ТзОВ «Львівські автобусні заводи», яке перереєстрували у Кам’янську, що на Дніпропетровщині, визнали банкрутом. Вже у 2023 році Господарський суд Дніпропетровської області затвердив план санації підприємства ЛАЗ. 

Згідно з ним, до банкрутуючого підприємства повинні були залучити інвестора, яким виступила ТзОВ «Львівінвестактив». Останній зумів погасити борги ЛАЗ, вливши у компанію 82 млн грн, таким чином закривши суму, яку визнав суд, у розмірі 178 млн грн. Вже у грудні 2023 року ТзОВ «Львівінвестактив» отримало мажоритарну власність, частка якої становила 57,58%. Після цього суд зняв арешт з київського та львівського майна ЛАЗ. 

Нагадаємо, ЛАЗ свою першу продукцію випустив у 1950 році та був одним із найпотужніших підприємств в Україні. Із розпадом радянського союзу занепав. Були спроби відновити його, бо він навіть випускав автобуси для міст, що приймали Євро-2012. ТОВ «Львівські автобусні заводи» купив російський бізнесмен Ігор Чуркін. У 2013 році обладнання заводу почали вивозити на Дніпровський автобусний завод (Кам’янське), а у Львові мали залишити виробництво тролейбусів і туристичних автобусів.

26 травня 2014 року Державна виконавча служба України видала постанову про арешт майна заводу-боржника. Пізніше приміщення заводу виставили на аукціон. Тоді ж завод зупинив виробництво у Львові та Кам’янському. На той час перший заступник голови Львівської ОДА Йосип Ситник заявив, що область звернеться до уряду з проханням викупити завод.

У лютому 2016 року збанкрутілий ЛАЗ придбали дві юридичні особи з Києва. Восени 2017 року у міській раді Львова створили комісію, що розпочала вивчати ситуацію довкола закупівлі автобусів ЛАЗ напередодні Євро-2012. До цього комунальному перевізнику Львова виділили 20 млн грн, аби закрити борг перед ЛАЗом.

Через борги міста перед заводом на всі комунальні автобуси наклали арешт у жовтні 2017 року. Згодом відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мініюстиції оголосив 160 автобусів комунального «АТП-1» у розшук. а поліцію зобов’язали їх затримувати. У вересні 2018 року з’явився сайт, на якому йшлося про відновлення роботи ЛАЗу, втім завод нової продукції так і не випустив. Міськрада також створила ще одне АТП, аби передати автобуси туди й їх не арештовували. Територіальне управління юстиції у Львівській області стягнуло з банківського рахунку «АТП-1» 24 млн 642 тис. грн.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!