Київ

У Києві не можуть декомунізувати пам'ятник учасника встановлення радянської влади в Україні Островського. Причина

1008 0
У профільному Департаменті Києва кажуть, що планують демонтувати пам'ятник, однак для цього спочатку слід позбавити його пам'яткоохоронного статусу.

Пам'ятник учаснику встановлення радянської влади в Україні, боротьби з повстанським рухом та ідеями за незалежність України Миколі Островському досі не декомунізували через пам'яткоохоронний статус. Про це йдеться у відповіді Департаменту культури КМДА на запит «Твого міста».
 
Як повідомили у профільному Департаменті, біля головного входу в Київський електромеханічний фаховий коледж (проспект Повітрофлотський, 35) встановлений не пам'ятник головному герою роману Миколи Островського «Як гартувалась сталь» Павлу Корчагіну, як ми писали раніше, а пам'ятник автору твору М.О. Островському.
 
«Рішенням Київської міської ради від 14.05.2022 № 4587/4628 «Про організаційно-правові заходи щодо усунення пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією і культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва», вказаний пам'ятник внесено до переліку пам'ятних об'єктів, що відображають радянські та російські історичні та пропагандистські наративи чи містять недостовірну історичну інформацію, та мають бути усунені переміщені до спеціальних місць зберігання таких об'єктів», – йдеться у відповіді Департаменту.
 
14 вересня 2022 року було створено міжвідомчу робочу групу з вивчення питань щодо усунення пам'ятних об'єктів, пов'язаних з історією і культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва. 18 травня 2023 року експертна група розглянула питання про усунення з публічного простору міста Києва об'єктів пов'язаних з історією і культурою росії та СРСР, та прийняла рішення щодо демонтажу пам'ятника Миколі Островському.
 
«На сьогодні з'ясовується питання щодо пам'яткоохоронного статусу вказаного пам'ятника. Після підтвердження зняття з пам'ятника М.О. Островському пам'яткоохоронного статусу. Департамент культури як балансоутримувач. здійснить реалізацію заходів щодо його демонтажу та переміщення до визначеного місця зберігання», – підсумували у Департаменті культури КМДА.

 

 

До слова, поруч із пам'ятником біля коледжу, у сквері на Солом’янській площі теж був встановлений пам’ятник Миколі Островському, втім його у 2016 році в рамках декомунізації демонтували, від монумента залишився лише постамент.

Довідка. Микола Островський – радянський письменник; учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом за незалежність, як письменник, найбільш відомий своїми романами «Як гартувалася сталь» та «Народжені бурею», які критикують за антиукраїнське зображення борців за незалежність України під час радянсько-української війни 1917—1921 років. У 20-х роках обіймав посаду секретаря окружкому комсомолу в Шепетівці. У віці 32 років він помер у Москві через хворобу. Радянська ідеологія активно використовувала його для пропаганди.

Ігор Ющенко

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!