Переїжджають передусім у Львів та область. Як змінився портрет ІТ-спеціаліста

1062 0
Статистика зарплат показує, що катастрофи на ринку не сталося: не було масового падіння медіанних зарплат, а в деяких спеціалізаціях навіть помітне зростання.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

Найчастіше ІТ-спеціалісти переїжджали з Києва (зараз тут живе 26% опитаних, рік тому – 44%) і Харкова (2% ІТ-спеціалістів проти 13% рік тому). Переїжджають передусім у Львів та область (нині тут живуть 19% опитаних, а рік тому було 14%). Ті, хто виїхав за кордон, найчастіше залишаються в Польщі (4% ІТ-спеціалістів), а також у Німеччині, Іспанії та Португалії (близько 1% в кожній країні).

Джерело: дослідження DOU, де опитали 15 135 учасників

Більшість тих, хто виїхав за кордон, планують повернутися – про це сказали 61% тих, хто зараз не в Україні. Найчастіше планують повернутися після закінчення війни (38%). 14% тих, хто виїхав, не думають повертатися.

Читайте також: 5 фактів, завдяки яким Львів став ІТ столицею України

«Те, що так багато айтівців відгукнулось, і те, що 95% з них працюють фултайм, свідчить, що ця галузь непогано почувається в умовах воєнного часу… Статистика зарплат показує, що катастрофи на ринку не сталося: не було масового падіння медіанних зарплат, а в деяких спеціалізаціях навіть помітне зростання. З відповідей респондентів видно, що у них немає тотального бажання виїхати з України, а емоційний стан респондентів трохи вирівнявся, якщо порівнювати з початком війни», – йдеться в дослідженні.

Типи компаній

В аутсорсингових компаніях працюють 44% опитаних спеціалістів, а 35% – в продуктових. Компанії різних типів практично не відрізняються за сферами, в яких вони працюють. Аутсорсингові та аутстафінгові компанії дещо частіше за інших працюють в E-commerce (21-22% опитаних спеціалістів з цих компаній) та Medtech (7%). Стартапи працюють у Blockchain набагато частіше за інші компанії (13% проти 3%), а також у Mobile (10%), Media (8%), GameDev, Data Science та Machine Learning (по 7%).

Київ є лідером за часткою продуктових компаній: до початку вторгнення 47% спеціалістів у місті працювали в продукті. Львів і Харків, навпаки, були більше орієнтованими на аутсорс: більш ніж половина спеціалістів працювала в аутсорсингових компаніях, а в продуктових – менше як чверть.

Вік

Медіанний вік ІТ-спеціаліста, як і рік тому, становить 29 років (у 2020 році – 28 років). Технічні спеціалісти дещо старші за нетехнічних (29 проти 28 років). Наймолодшими залишаються спеціалісти з Data Science (медіанний вік 26 років), а також Game Developers, Hardware Engineers, спеціалісти з продажів (27 років) та спеціалісти з безпеки (27 з половиною років).

Найстарші – спеціалісти з DBA (36 років), DevOps/SRE та ERP/CRM (32 роки), РМ та Technical writers (31 рік). Інтерни та джуни в ІТ мають медіанний вік 24–25 років, мідли – 27 років, сеньйори та тимліди – 31 рік. Дещо старші техліди, менеджери та керівники – 32 роки. Найстарші – СТО, CEO, Architects, Director of Engineering, Program Director – 34 роки.

Стать

Частка жінок в українському ІТ не змінилася за рік – 23%. Серед технічних спеціалістів жінок 17% (рік тому – 16%), серед нетехнічних – 64%. З-поміж технічних спеціалістів жінок найбільше серед аналітиків (43%), РМ (35%), тестувальників (34%) та спеціалістів підтримки (30%), найменше – серед Hardware Engineers (0%), DevOps/SRE (3%), сисадмінів (4%), розробників (9%), Game Developers (10%), спеціалістів з безпеки (13%). Серед нетехнічних – найбільша частка жінок в HR (90%), маркетингу (64%), серед технічних авторів (62%), дизайнерів (46%) та спеціалістів з продажів (44%).

Читайте також: «Не бійтеся ставити нескромні цілі». Поради жінок, що досягли успіху в ІТ

Сімейний статус і діти

43% українських ІТ-спеціалістів одружені, ще 17% перебувають у цивільному шлюбі. Вільних не так багато – лише 23%. 27% ІТ-спеціалістів мають дітей. Медіанний вік одружених ІТ-спеціалістів в Україні — 32 роки для чоловіків та 30 років для жінок. У середньому діти в родині з’являються у 34 роки.

Посади 

Розробники залишаються найчисленнішою групою опитування: їхні відповіді становлять 50% усіх анкет. 17% анкет заповнили тестувальники, 7% – спеціалісти з менеджменту проєктів, 5% – HR. Технічні спеціалісти становлять 87% тих, хто взяв участь в опитуванні, нетехнічні (HR, дизайнери, маркетинг, продажі, підтримка, Customer Success і Technical Writers) – 13%.

Читайте також: Простими словами про складне. Компанія EPAM запустила подкаст про ІТ-індустрію України

Освіта

87% опитаних айтівців мають вищу освіту (одну або декілька), ще 5% вчаться у виші. Найбільше студентів серед Game Developers (15%), спеціалістів з Data Science (11%) і безпеки (9%), а також серед розробників (6%). Близько 2% ІТ-спеціалістів мають науковий ступінь – частіше серед Hardware Engineers (9%), спеціалістів з Data Science (7%) і СТО/СЕО (6%).

Англійська

Рівень знання англійської мови серед фахівців підвищується, хоча й повільно: якщо два роки тому 50% оцінювали свій рівень як вище середнього чи просунутий, то сьогодні їх уже 53%. Ще 33% називають свій рівень середнім. Найкраще англійську знають спеціалісти, які займаються просуванням продуктів і спілкуються із замовниками та клієнтами: Customer Success (83% знають англійську на рівні вище середнього або просунутому), РМ (77%), спеціалісти з продажів (74%), СТО/СЕО (66%), Architects (84%) та Tech Leads (72%). Високий рівень і в технічних авторів (69% оцінили його як просунутий) та спеціалістів з роботи з даними (72% Data Scientists та 70% аналітиків оцінили свій рівень як вище середнього чи просунутий)

Навчання та саморозвиток

Війна вплинула на навчання та саморозвиток ІТ-спеціалістів. Майже вдвічі зросла частка тих, в кого немає часу на професійний розвиток – з 11% рік тому до 20% зараз. Серед способів навчання на перший план виходять онлайн-події (58% опитаних проходять онлайн-курси та тренінги), а важливість профільних конференцій та зустрічей падає (до 14% з 22% рік тому), як і професійної літератури (у 2022 році її читають 48% проти 75% 2021-го).

Задоволеність зарплатою

Більшість ІТ-спеціалістів задоволені чи радше задоволені своєю зарплатою: 31% задоволені повністю, 54% радше задоволені. Початок повномасштабної війни майже не вплинув на цей показник: у 2021 році 13% ІТ-спеціалістів були незадоволені своєю зарплатою проти 14% сьогодні.

Читайте також: Зарплата від $570 до $3000. Яким є IT-ринок праці у Львові. Візуалізація

Цей критерій пов’язаний з розміром компенсації: медіанна зарплата задоволених зарплатою становить $3500 проти $1300 серед незадоволених і $2500 серед тих, хто швидше задоволений, ніж незадоволений. З-поміж інтернів та джуніорів понад 20% не задоволені своєю зарплатою, водночас серед спеціалістів рівня Senior та вище таких менше як 10%.

Задоволеність зарплатою пов’язана і з наміром змінити роботу: 51% тих, хто не задоволений зарплатою, планують змінити роботу цього року проти 7% серед тих, хто задоволений.

Додаткові доходи

Додаткові джерела доходів мають 18% айтівців (рік тому – 25%). Серед технічних спеціалістів підробітки частіше є у сисадмінів (28%), DBA та DevOps (по 26%), HTML-кодери (24%), серед нетехнічних – у спеціалістів з маркетингу (30%) та дизайнерів (25%).

Фінансове становище

Фінансове становище ІТ-спеціалістів залишається переважно позитивним: 71% опитаних витрачають менше, ніж заробляють (рік тому – 70%), а тих, хто витрачає більше, ніж заробляє, усього 5%. Витрачають більше, ніж заробляють, найчастіше інтерни (25% з них не вистачає зарплати). Понад 80% Senior та вище отримують більше, ніж витрачають.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!