Київ

Під КМДА мітингували інвестори «Київміськбуду»

601 0
На своє житло очікують близько 40 тисяч інвесторів, адже в Києві зупинили будівництво 22 житлових комплексів.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

У Києві під стінами КМДА сьогодні, 30 листопада відбувся мітинг інвесторів холдингової компанії "Київміськбуд" під гаслом "Захистимо житло військових". Зібралися близько 500 людей, які вклалися в будівництво, а їхні оселі так і не добудували. Про це повідомляє Суспільне. 

Учасники акції кажуть, що на своє житло очікують близько 40 тисяч інвесторів, адже в Києві зупинили будівництво 22 житлових комплексів. Чимало з тих, хто досі не дочекався завершення будівництва, родини військовослужбовців.

Серед них — сім'я військового Максима Бойка, який нині боронить країну від російської армії. Його дружина Юлія розповіла, що вони з чоловіком у 2017 році повністю оплатили будівництво квартири у житловому комплексі від "Укрбуду". Утім у 2019 році роботи на більшості будівельних майданчиках цієї компанії були зупинені, а президент Володимир Зеленський заявив, що "Київміськбуд" добудує всі об'єкти "Укрбуду".

"Президент нам пообіцяв добудувати, але по сей день нічого не будується. "Київміськбуд" на чолі з Ігорем Кушніром каже, що грошей немає, куди вони ділися — незрозуміло. Тому зараз ми вимагаємо зняття керівного складу "Київміськбуду" і добудови, якихось дій від влади, дофінансування чи, можливо, ще рішення знайти, щоб квартири всі добудувалися, всі житлові комплекси", — сказала Юлія Бойко.

Київськимй міський голова Віталій Кличко запевнив, що жоден з інвесторів не залишиться без житла і це питання буде вирішуватися на засіданні Київради. За його словами, пандемія коронавірусу і російська військова агресія — головні причини, чому "Київміськбуд" призупинив будівництво об'єктів.

За його словами, результати аудиту компанії заслухають на найближчому засіданні Київради.

"Ми вже підготували кроки, що від нас чекають всі інвестори, щоб вирішити цю проблему. Я можу запевнити, всі ці речі, які ми підготували, на наступній сесії озвучимо. У нас напрацюваний шлях, як цю проблему вирішити прозоро, зрозуміло. Буде повний контроль над кожною копійкою, щоб відновити будівництво на цих об'єктах, які на сьогоднішній день заморожені", — наголосив Кличко.

Також протягом двох тижнів пропонується створити тимчасовий дорадчий орган, до складу якого мають увійти ініціативні групи інвесторів.

"Буде проведено позачергові збори акціонерів, на якому питання керівних органів буде розглядатися. Це має бути в цьому році", — повідомив своєю чергою заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Владислав Андронов.

ПрАТ "ХК "Київміськбуд" – найбільший забудовник столиці, його основний акціонер – територіальна громада Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА з часткою 80%. З 2012 року головою правління і президентом компанії є Ігор Кушнір.

19 травня видання Bihus.info опублікувало матеріали розслідування, в якому стверджується, що землю "Київміськбуду" у Козині, на якій раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами родичі та оточення президента холдингу Ігоря Кушніра.

Київська міська рада на засіданні 25 травня проголосувала за створення тимчасової комісії для перевірки компанії "Київміськбуд".

У липні журналісти Bihus.Info оприлюднили матеріали розслідування про віллу дружини Кушніра у Франції за 20 мільйонів євро і про те, як подружжя Кушнірів здійснило сходження на Еверест. За даними видання Bihus.Info, для виїзду з України під час воєнного стану Ігор Кушнір має довідку про інвалідність.

Тоді Кличко повідомив, що діяльність забудовника ПрАТ "Київміськбуд" перевірять аудитори. 

У липні з обшуками до "Київміськбуду" прийшли правоохоронці. Як повідомили, у рамках розслідування справи про розтрату бюджетних коштів під час закупівлі квартир в Києві. Також слідчі завітали з обшуками додому до посадовців, які можуть бути причетні до зловживань. За даними слідства, посадовці організували схему привласнення коштів зі столичного бюджету, які виділялися на фінансування Програми "Економічного та соціального розвитку міста Києва 2021-2023". Рішення суду щодо цієї справи ще немає.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!