Підземний паркінг на площі Петрушевича у Львові буде однорівневим на 100 місць

2219 0
Орієнтовна вартість облаштування підземного паркінгу становитиме 150 млн грн.
фото: скріншот з презентації проєкту

фото: скріншот з презентації проєкту

Підземний паркінг на площі Євгена Петрушевича у Львові буде однорівневим на 100 місць, а не дворівневим, як планували раніше. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник відділу інвестицій і проєктів управління інвестицій та проєктів ЛМР Олег Веклин. 

Паркінг планують облаштувати у верхній частині площі Петрушевича. На цій ділянці, за його словами, провели геологічне дослідження і, аби уникнути ризику та не входити в напірний водоносний горизонт, кількість місць вирішили скоротити. Так, він буде не дво-, а однорівневим, та вміщатиме 100 машин. Водночас це дозволить зберегти сквер та зелені насадження. Окрім цього, у паркінгу буде ще 20 місць зі швидкісною зарядкою для електромобілів.

Читайте також: В Україні дозволили будувати паркінги під закладами харчування, культури і спорту

«Наземний паркінг на площі мають ліквідувати та заборонити там паркування з облаштуванням відповідних знаків. Інвестор, у свою чергу, зобов’язується оновити сквер: зробити там нове освітлення, нові доріжки. Загалом площа Петрушевича має стати транспортним хабом, де буде велопаркінг, місця для прокату велосипедів тощо», – каже він.

На пленарному засіданні 6 грудня депутати Львівської міськради прийняли ухвалу про доцільність здійснення державно-приватного партнерства (ДПП) у формі концесії  проєкту будівництва підземного паркінгу на площі Петрушевича. Вона слідує за попереднім рішенням виконавчого комітету ЛМР.

«Концесія – це дуже відомий в світі механізм  більшість інфраструктурних інвестиційних проєктів, де залучають приватні кошти, реалізують шляхом концесії. Зараз ми робимо послідовні кроки для впровадження такого проєкту у Львові. Управління інвестицій та проєктів спільно з Державною агенцією з питань підтримки ДПП та радниками розробили техніко-економічне обгрунтування проєкту паркінгу (основний документ, який описує економічну, фінансову спроможність реалізувати його і пропопнує механізми ДПП). Був запропонований механізм концесії для цього проєкту, і ми подали ТЕО на виконком для аналізу ефективності. Виконком на основі цього розробив висновок про доцільність реалізації проєкту шляхом концесії, таке ж рішення погодили депутати ЛМР», – додає Олег Веклин.

Читайте також: Перед головним корпусом ЛНУ може з’явитися підземний паркінг на 360 місць. Візуалізація

Наступним кроком після ухвали буде підготовка концесійного конкурсу. За словами керівника відділу інвестицій та проєктів, наразі розроблятимуть відповідну документацію, після цього – уже наступного року – відбудеться відкритий концесійний конкурс, де оберуть інвестора та підпишуть з ним договір. 

«Земельну ділянку інвестору передають на правах оренди на 30 років. Він отримуватиме весь дохід від діяльності паркінгу. Ми очікуємо, що цей проєкт буде цікавий не лише місцевому та українському бізнесу, а й іноземним інвесторам. Більше того, уже бачимо їхню зацікавленість в участі в наступному концесійному конкурсі», – зазначає він.

Орієнтовна вартість облаштування підземного паркінгу становитиме 150 млн грн.

Читайте також: На вулиці Липинського у Львові планують збудувати новий житловий комплекс. Візуалізація 

«Це капітальні інвестиції в будівництво, обладнання, зокрема 20 швидкісних зарядних станцій, які ми плануємо розмістити у паркінгу. Вони є важливим елементом окупності проєкту», – додав Олег Веклин. 

Нагадаємо, ще підземний паркінг на площі Петрушевича планували збудувати до Євро-2012. У 2018 році міська рада погодила ЛКП «Львівавтодор» розробити проект земельної ділянки, а пізніше затвердила його та розширила площу майбутнього паркінгу. Уже в 2019 році виконавчий комітет Львівської міської ради погодив проєктування реконструкції площі Петрушевича у Львові з підземним паркінгом. Його будуватимуть за кошти інвестора після проведення інвестиційного конкурсу. Попередньо планували, що його вартість може становити 5 млн євро, а реалізація – до 10 років. Паркінг мав бути дворівневим і вміщувати приблизно 300 машин.

Додамо, що Мінрегіонбуд дозволив будувати в історичному ареалі міста, до якого входить площа Петрушевича, лише підземні автостоянки.

Ольга Коваль

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!