Міськраду позбавили власності на ділянку в центрі Львова

2323 0
Суд став на сторону прокуратури, яка представляє державні інтереси у цій справі.
Фото: Photo Buildings

Фото: Photo Buildings

Господарський суд Львівської області виніс рішення у справі щодо ділянки за адресою просп. Свободи, 19. Згідно з ним, територіальну громаду Львова, яку у суді представляла Львівська міськрада, позбавили права комунальної власності на земельну ділянку площею 0,1319 га. 

Джерело: ЄДРСР

В травні 2023 року керівник Галицької окружної прокуратури звернувся до суду із позовом проти Головного управління Держгеокадастру у Львівській області (Відповідача-1) та Львівської міської ради (Відповідача-2) з вимогою скасувати у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки на проспекті Свободи,19, а також скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на цю ж ділянку. 

Свій позов Галицька окружна прокуратура обгрунтувала тим, що виявила порушення при реєстрації спірної земельної ділянки, яка була віднесена до категорії земель житлової та громадської забудови. Ділянка, на думку прокуратури, знаходиться в межах території, віднесеної до історичного ареалу м. Львова, і на ділянці знаходиться пам`ятка культурної спадщини місцевого значення. Тому її реєстрація була незаконною та такою, що порушує ст. 53,54 Земельного кодексу України, тобто не відповідає категорії земель історико-культурного призначення.  

Додамо, що цю ділянку з березня 2018 року ЛМР здала в оренду на 10 років двом підприємствам – ДП «Бристоль» та ПП «Бристоль- Контракт» під обслуговування нежитлових будівель за рахунок земель житлової та громадської забудови. Згодом, в квітні того ж року, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно на вказану земельну ділянку зареєстрували право комунальної власності тергромади Львова, тобто ЛМР, як її представника.  

Згідно з рішенням суду, спірна ділянка відноситься до меж історичного ареалу Львова визначеного рішенням ЛМР №1311 від 09.12.2005 «Про затвердження меж історичного ареалу та зони регулювання забудови міста Львова». Правомірність визначених меж підтвердив і Верховний суд у постанові від 12 грудня минулого року, проте у іншій справі.  

Натомість ЛМР вказала, що передумовою для встановлення меж історичного ареалу є розроблення науково-проектної документації під час розроблення історико-архітектурних опорних планів населених місць, яку погоджує відповідний орган місцевого самоврядування, а згодом затверджує Міністерство культури та інформаційної політики. Таким чином ЛМР стверджувала у суді, що межі історичного ареалу м. Львова у встановленому законодавством порядку не затверджені.

Суд встановив, що рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів №280 від 21 травня 1991 року затверджено перелік пам`яток архітектури місцевого значення Львівської області, у якому, серед інших об`єктів, зазначено житловий будинок розташований на спірній ділянці на проспекті Свободи, 19. Згодом, у січні 2021 року, наказом Міністерства культури та інформаційної політики України, його ж внесли до Державного реєстру нерухомих пам`яток України. Своєю чергою, за ст.53  Земельного кодексу України, до земель історико-культурного призначення належать землі, на яких розташовані пам'ятки культурної спадщини. 

Читайте також: Львівська міськрада програла суд щодо самобуду з сендвіч-панелей

Відтак, цільове призначення ділянки «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови» при реєстрації було незаконним, адже на землі історико-культурного призначення обов'язково встановлюється особливий правовий режим її використання і така земельна ділянка реєструється з обов'язковим зазначенням належності її до категорії земель історико-культурного призначення. 

Крім того, згідно з рішенням суду, спірна ділянка відноситься до меж історичного ареалу Львова визначеного рішенням ЛМР №1311 від 09.12.2005 «Про затвердження меж історичного ареалу та зони регулювання забудови міста Львова». Правомірність визначених меж підтвердив і Верховний суд у постанові від 12 грудня минулого року, проте у іншій справі. 

Таким чином суд повністю задовольнив позовні вимоги Галицької окружної прокуратури, тобто скасував державну реєстрацію земельної ділянки на проспекті Свободи, а також скасував реєстрацію права комунальної власності за Територіальною громадою Львова, а також поклав на ЛМР обов’язок по покриттю судового збору (5 368 грн).

Додамо, що суд не поставив під сумнів факт права комунальної власності на спірну земельну ділянку, а лише скасував реєстрацію такого права з визначенням невідповідного цільового призначення земельної ділянки та невідповідної категорії землі.

Нагадаємо, що Львівська міськрада пішла на мирову угоду з підприємцем  та відмовилась від претензій на підвальне приміщення у ТЦ «Зубра-Центр» на Сиховів обмін на 8 млн гривень. 

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!