Прокуратура не змогла повернути у комунальну власність дві ділянки в Рясному

4163 0
Йдеться про ділянки, які віддала гаражним кооперативам Рясне-Руська сільська рада.
Фото умовне

Фото умовне

Господарський суд Львівської області виніс рішення у справах щодо двох приватизованих земельних ділянок поблизу Рясне-2. Він не задовольнив позову прокуратури щодо їхнього повернення у комунальну власність та визнання недійсним договорів оренди. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.  

Приватизація ділянок

Обидві спірні ділянки були утворені у 2020 році внаслідок поділу Рясне-Руською сільрадою ділянки площею 7,6991 га, яку у 2019 році Львівська міськрада передала їй за посередництвом облдержадміністрації у власність в рамках процесу розмежування територій Львова та Рясне-Руської сільради. Остання перед своєю ліквідацією у жовтні 2020 року віддала дві ділянки площею 0,99 га та 1,1182 га у власність двох гаражних кооперативів – «Гаражний кооператив «Астра» та «Гаражно-будівельний кооператив «Козанкор». Останні ж передали їх в оренду на десять років ТзОВ «Шанс кий буд».  

Ділянка з першої справи на кадастровій карті 

Ділянка з другої справи на кадастровій карті

Позиції сторін

Прокурор вимагав визнати недійсним рішення, за яким Рясне-Руська сільрада передала ці дві ділянки у власність гаражних кооперативів, оскільки воно прийнято всупереч законодавству, скасувати державну реєстрацію права власності кооперативів на ділянки, визнати договори оренди недійсними. У підсумку ділянки мали б бути повернути у власність Львівської міської територіальної громади. 

Львівська міськрада, як перший відповідач, такі вимоги підтримала.

Натомість обидва гаражні кооперативи (другі відповідачі) відмовились визнавати позовні вимоги та заявили, що законно набули ділянки у власність, а також додали що у листопаді 2022 року подали заяву на добровільну відмову від права власності на земельну ділянку та укладення договору пожертви, тобто передачі права власності на них. 

Третій відповідач – ТзОВ «Шанс кий буд» заявив, що будь які неналежні дії ЛМР та Рясне-Руської сільради не можуть бути підставою для скасування права оренди земельних ділянок. 

Читайте також: Львівська міськрада програла суд щодо самобуду з сендвіч-панелей

Позиція суду

Суд дійшов висновку, що спірна земельна ділянка сформована із дотриманням вимог чинного законодавства України, а гаражні кооперативи, що підтверджується ч. 1 ст. 41 Земельного кодексу України, вправі отримати за рішенням органу місцевого самоврядування у приватну власність земельну ділянку, відтак і рішення щодо передачі не вважає неправомірним. Порушення ж ч.1 ст. 41 ЗКУ, на яке посилилась прокуратура, документального підтвердження, на думку суду, у цій справі не мають.

Також суд погодився із аргументами «Шанс кий буд» щодо того, що неправомірність дій органів самоврядування не можуть бути підставою для позбавлення оренди останнього. Окрім того, зазначив, що позивачем не доведено наявність порушення шляхом укладення договору оренди та реєстрація права на неї.  

Рішення суду

Таким чином суд повністю відмовив у задоволенні позову прокуратури та поклав на неї обов’язки по сплаті судового збору. Це рішення все ще може бути оскаржено в апеляційному порядку. 

Крім того, суд звернув увагу на те, що укладені гаражними кооперативами із «Шанс кий буд» договори оренди виключають зміну умов або розірвання договорів в разі переходу права власності на орендовані ділянки до другої особи. Іншими словами, якби гаражні кооперативи уклали з ЛМР договори пожертви ділянок, останній перейшли б і обов’язки орендодавця. 

Обидві спірні ділянки, до моменту передачі їх Рясне-Руській сільраді, у плані зонування території Шевченківського району Львова були розташовані в межах функціональної зони Ж-4 – зони багатоквартирної житлової забудови.

За даними YouControl, засновником і керівником «Шанс кий буд» є львів’янин Ярослав Шушанський. Основним видом діяльності компанії є будівництво житлових і нежитлових будівель.

Натомість, за даними проєкту ЛУН, «Шанс кий буд» був генпідрядником будівництва ЖК «Галицька брама» у Давидові та ЖК «Соняшник» у Рясному-2. Обидва проєкти реалізував забудовник Екскомбуд. Засновник «Шанс кий буд» Ярослав Шушанський є також засновником ТзОВ «Управляюча компанія «Екскомбуд-сервіс».

Нагадаємо, що Львівську міську раду за рішенням суду позбавили власності на ділянку у центрі Львова. 

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!