Рак шийки матки. Причини і вакцинація

840 0
Зараз існує державна програма із вакцинації від раку шийки матки, у Львові є доступна вакцина.
Фото умовне, Unsplash

Фото умовне, Unsplash

Онкологія часто викликає страх, але діагностика і підходи до лікування стрімко змінюються, тож є набагато більше можливостей і шансів попередити хворобу та вчасно розпочати лікування. Однією з проблем, через яку часто жінки можуть не одразу звертатися до лікаря, а займатися самодіагностикою, є рак шийки матки. 

Генетик, керівник відділення онкології медичної лабораторії «Діла» Дмитро Шапочка каже, що однієї причини для виникнення і розвитку пухлини немає, зазвичай вони мультифакторні. Виняток становить хіба що рак шийки матки, причиною якого є вірус папіломи людини.

Читайте також: Рак – не вирок, а один із етапів життя. Що варто знати кожному

Щоб обрати правильний скринінг медик радить не займатись самодіагностикою, а звернутись до сімейного лікаря та спитати, які методи скринінгу існують, наприклад, для раку молочної залози чи раку шийки матки.

Зараз існує державна програма із вакцинації від раку шийки матки, у Львові вакцина доступна і її можна зробити у Західноукраїнському дитячому медичному спеціалізованому центрі.

Зауважимо, щоб зменшити ризик захворюваності на рак шийки матки необхідно вчасно вакцинуватись від вірусу папіломи людини. Для дітей від 9 років щеплення безкоштовне, дорослим доведеться платити. 

Комплексне обстеження складається з бактеріологічного мазку (мазок на флору); мазку на цитологію (мазок по Папаниколау); кольпоскопії; УЗД органів малого тазу та консультації гінеколога.

Читайте також: Як діагностують онкологічні захворювання сьогодні

Де можна пройти обстеження у Львові: 

  • (067) 3848474 - пологовий будинок на вул. Мечникова, 8; 
  • (032) 259 32 04 - пологове відділення на вул. Рапопорта, 6;
  • (032) 259 33 88 - поліклініка в Рясному, вул. Шевченка, 350; 
  • (098) 2505836 - Центр планування сім’ї, вул. Русових, 4.

 

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випуску стали онкологічні захворювання. Під час ток-шоу експерти пояснили причини виникнення онкозахворювань, зміни в діагностиці та лікуванні раку, а також про те, що важливо знати пацієнтам вже сьогодні. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Партнерами випуску «Онкологія» є: Медичний Центр «Дельта Мед» та мережа медичних лабораторій ДІЛА.

Темою першого випуску ток-шоу «Консиліум» стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. А третій випуск був про дитячу стоматологію, де мами розповіли про свій досвід у догляді за зубами дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. У четвертому випуску поговорили про те, чому важливо доглядати зуби змолоду та які інновації в лікуванні й протезуванні. П'ятий випуск був присячений темі гастроентерології. Поговорили про те, які обстеження та коли варто проходити в гастроентеролога, і чи можуть психологічні чинники спричинити захворювання шлунка. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!