Удар по Києву у новорічну ніч та як відзначали свята 100 років тому. Підсумки доби

1686 0
Нині 1 січня 2023 року та 312 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Роман Балук, ЛМР

Фото: Роман Балук, ЛМР

Повітряна тривога. Перший раз сигнал небезпеки у Львівській області пролунав о 13:04, відбій – за три години – о 16:02.

Через загрозу ракетного удару почалися привентивні вимкнення електроенергії, зокрема в Одеській області, а потім Дніпропетровській, Харківській, Київській.

Пізніше стало відомо про вибухи в Київській, Вінницькій, Житомирській областях. За даними ЗМІ, там працює ППО. Також повідомили про роботу ППО в Тернопільській та Хмельницькій областях. Останню, за даними Офісу президента, атакували ракетами, унаслідок чого восьмеро людей поранені. У Миколаєві  внаслідок обстрілу 2 житлові будинки зруйновані вщент, ще 13 – пошкоджені (побиті вікна, двері, дах), шостеро - поранених. 

У Києві вибухи пролунали у трьох районах – Голосіївському, Печерському, Солом’янському та Дніпровському. Одна людина загинула – йдеться про літнього чоловіка, ще 22 поранених. Серед них журналіст з Японії. Пошкоджені два готелі, школи та дитсадок.

«Попередньо, противник здійснив пуски більше 20 крилатих ракет повітряного базування із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з акваторії Каспійського моря та ракетних комплексів наземного базування. Силами і засобами нашої протиповітряної оборони знищено 12 крилатих ракет: 6 в межах Київської, 5 Житомирської та 1 Хмельницької областей»,зазначив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, завдяки завчасним технічним заходам та відмінній роботі ППО в енергосистемі України вдалося уникнути серйозних ушкоджень після чергової ракетної атаки терористів рф. Він наголосив, це найскладніші Різдвяні свята і Новий рік за всю історію незалежної України.

Другий раз сигнал тривоги на Львівщині пролунав уже у новому році о 00:36, відбій – о 01:21. У Київській області тривога розпочалася о 00:34, а у Києві – о 00:35. Відбій пролунав о 5:00.

Як повідомила Київська міська військова адміністрація під час ворожої атаки у новорічну ніч сили протиповітряної оборони збили над Києвом 32 повітряні цілі. Також зазначається, що у Дніпровському районі зафіксовані уламки ракети на проїжджій частині. Ніхто не постраждав.

Ситуація на фронті: Звільнення Кремінної відкриє дорогу на Старобільськ, а також – Рубіжне, Сєвєродонецьк та Лисичанськ. А це безпосередньо вплине на сили РФ під Бахмутом, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, росіяни на Луганщині виснажені через власну безглузду тактику і вже будують оборонні споруди у Луганську.

Україні вдалося повернути із російського полону ще 140 захисників. Серед них 22 офіцери та 118 сержантів та солдатів. Зокрема, серед повернених військовослужбовців 82 бійці Збройних сил України, 15 тероборонівців, 22 із Нацгвардії України, 11 бійців військово-морських сил та 10 прикордонників.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Площанку і Білогорівку Луганської області та Соледар, Бахмутське, Бахмут, Озарянівку, Мар’їнку і Побєду – Донецької.  Українська авіація та підрозділи ракетних і артилерийських військ завдали п’ять ударів по районах зосередження противника та по позиції його ЗРК. Також уражені пункти управління: військ та БпЛА.

Протягом останнього тижня тільки до міської лікарні Біловодська на Луганщині доставлено близько 350 поранених загарбників. 30 грудня у Запорізькій області втрати ворога склали до 160 поранених, знищено 10 одиниць техніки.

Читайте також: Педагоги Центру творчості дітей та юнацтва Галичини передали грошові винагороди на ЗСУ. Вони отримали від міста по 25 тис. грн у конкурсі «Успішний педагог».

Ключові події:

1. «У нас немає інших варіантів, аніж перемогти». Зеленський привітав українців з Новим роком. «Це був наш рік. Рік України. Рік українців».

2. Помер почесний Папа Римський Бенедикт XVI. Це трапилося 31 грудня о 9:34, в резиденції у ватиканському монастирі Mater Ecclesiae;

3. Стало відомо, як у львівських школах розпочнеться другий семестр. У Львові кожна школа самостійно визначає дату та кількість днів, коли учні відпочиватимуть взимку. Проте більшість шкіл Львівської міської територіальної громади відновлять навчання у 20-х числах січня;

4. Як виглядають озера у Снопківському парку після очищення. Фото, відео. «Ці озера потребують догляду, але це має відбуватися згідно з проєктами. Тут проєктів не було, наскільки розумію, люди робили все за своєю власною логікою. Вони забрали мулові маси з центру озер, сформували геометрію берегової лінії, зробили ухили. Намулові маси після потепління почали сповзати на дорогу, яка є транзитним шляхом і що зʼєднує вулиці Купальну та Зелену. Станом на зараз він зруйнований», – пояснив громадський активіст Юрій Плахта;

На цю ж тему: У львівському парку «Горіховий гай» облаштували систему відеонагляду. Загалом тут змонтували 50 відеокамер. Фахівці під’єднують їх до загальноміської системи відеонагляду. Він став четвертим міським парком, який має відеонагляд;

5. Що їли, пили та як відзначали Новий рік галичани сто років тому. Страви на Сильвестра були подібні до страв різдвяних і, подекуди, теж пісні. Готувався короп, причому вірили: чим більше лусочок на рибині – тим більше грошей буде в Новому році. Також готували страви з капусти, наприклад, бігос, пекли багато здобного печива, а королем столу був шоколадний торт. В новорічні свята подекуди готували гуску, начинену яблуками.

А ось коли почали зустрічати Новий рік з «Шампанським», точно й не скажеш. Ймовірно, у Радянському Союзі ця традиція почала поширюватися з 1937 року, коли було запроваджено масовий випуск «Совєтського шампанського». В Галичині ж іще з другої половини ХІХ ст. було прийнято пити шампанське вино у рестораціях при святкуванні Сильвестра.

А також: Цими вихідними зі Львова до Брюховичів курсуватиме новорічний ретро-поїзд. Зокрема, 1, 7, 8, 14 та 15 січня;

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!