Готель, школа чи реабілітаційний центр. Що планують створити на базі палацу XIII століття на Львівщині

2774 0
Фонд держмайна продав на приватизаційному аукціоні за 20 млн грн палац Жевуських-Лянцкоронських.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Палац Жевуських-Лянцкоронських, що у Роздолі на Львівщині, планують відновити. Це зробить інвестиційна компанія EFI Group. На базі палацу планують створити рентабельний проєкт, який сприятиме розвитку місцевої економіки та поповненню бюджету Роздолу. Про це Tvoemisto.tv повідомили у компанії.

За словами представниці  EFI Group Надії Кравченко, є кілька варіантів проєктів, які можуть реалізувати на базі колишнього палацу. Йдеться, зокрема, про створення сучасного реабілітаційного центру для військовослужбовців чи облаштування приватної школи англійського типу, що працюватиме за європейськими стандартами. Окрім цього, розглядають варіант створення п'ятизіркового готелю, щоб збільшити туристичний потік у Роздолі. 

Читайте також: На Львівщині змінили нового власника колишнього палацу польського графа

Станом на момент купівлі об’єкт та прилегла паркова територія перебували в занедбаному стані та потребують системної і комплексної ревіталізації. Новий власник підписав договір про охорону культурної спадщини та збереження її історичного вигляду.

«Нині реставрація Палацу – важливіше, ніж будь-коли, бо ми розуміємо: якщо не реставрувати палац зараз, то ми не впевнені, що палац переживе наступну зиму. Фактично, реставрація – не просто проєкт, а нагальна потреба, рятунок пам'ятки архітектури. Це наш обов'язок перед минулим та майбутнім», – пояснила Голова Новороздільської міської ради Ярина Яценко.

Наразі вартість реконструкції палацу невідома. Кошторис складуть після огнляду будівлі відповідними експертами.

Для довідки:

Будівлю у 1704  році побудувала родина Жевуських, але після чотирьох поколінь будівля переходить у власність Лянцкоронських. У 1874–1903 роках палац суттєво розбудував граф Кароль Лянцкоронський, який був знаним меценатом, колекціонером, дослідником і поціновувачем античної культури. Саме Кароль Лянцкоронський, як поціновувач античності, прикрасив будівлю палацу медальйонами з зображеннями богів з Олімпу, а на території маєтку було розміщено кілька десятків античних (але не тільки) скульптур. Найцінніші експонати ще до Другої світової війни вивіз у австрійські і швейцарські маєтки син Кароля Лянцкоронського, а решта – осіла в радянських музеях, зокрема в Ермітажі в Санкт-Петербурзі та Львівській галереї мистецтв. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!