Які пам'ятки архітектури на Львівщині в аварійному стані та що зараз реставрують

1678 0
Стан пам'яток архітектури на Львівщині, здебільшого, залежить від того, хто є користувачем об'єкту та чи взагалі є власник будівлі.
Фото: Тартаківський палац

Фото: Тартаківський палац

Стан пам'яток архітектури на Львівщині здебільшого залежить від того, хто є користувачем об'єкту та чи взагалі є власник будівлі. Відтак, у Львівській області є низка пам'яток, що перебувають в незадовільному чи аварійному стані. Про це у коментарі повідомила Tvoemisto.tv  керівниця департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

За її словами, станом на сьогодні в аварійному стані перебуває синанога в Бродах, будівлі Поморянського та Старосільського замків та палац Урбанських-Потоцьких у Тартакові. Руйнування загрожують також дерев'яній сакральній архітектурі Львівщини, серед якої церква в Кліцьку, над відновленням якої зараз працюють. Також в занедбаному стані перебуває церква в Кугаєві.

Читайте також: На Львівщині на реставрацію найдревнішої церкви цього року виділили 100 тисяч грн

«Вони наразі є небезпечними для відвідування. Адже є загроза усунення чи руйнування. Таких пам'яток в поганому стані є значна кількість. Наразі ми активно реставруємо три об'єкти: церква Юра в Дрогобичі, храм Архистратига Михаїла в Ісаях та церква у Заболотцях. Наразі також опрацьовуємо можливість реставрації храму в Кугаєві та дерев'яного храму в Кліцьку», – пояснила Олена Василько.

Церква Святого Юра в Дрогобичі

Читайте також: У Львові реставрують давній лемківський храм XIX століття

Вона додала, що для відновлення церкви Святого Юра в Дрогобичі виділили близько 4 мільйонів гривень, близько 3 мільйонів – на реставрацію церкви в Ісаях, ще мільйон – для реставрації стінопису. Щоб відновити храм у Заболотцях із бюджету виділили близько 6 мільйонів гривень. 

«Щодо реставрації палаців та замків, йдеться про значні суми проєктно-наукової документації. Зазвичай кошторис робіт на таких об'єктах є дуже великим, бо обсяги значні. Ми пробували подавати ці об'єкти на Програму реставрації на Львівщині, але туди потрапили замки, які були у державній власності, тобто замки Золотої Підкови. Тому наразі фінансування на ці будівлі призупинене, кошти не виділяють через те, що першочерговість витрат у військовий час йде на оборону», – зазначила очільниця департаменту.

Нагадаємо, що у Львові в церкві Вознесіння Господнього на вул. Старознесенській закінчили перший етап реставрації стінопису, який відшаровувався через протікання даху. 

Ірина Давосир

________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!