Київ

Шулявська розв'язка 2.0. Вартість будівництва розв'язки на Оболоні зросла до 2 мільярдів гривень

1584 0
Початкова кошторисна вартість розв’язки складе майже 2 млрд грн, а не 1,3 млрд грн, як зазначалося раніше.
Фото: «Автомагістраль-Південь»

Фото: «Автомагістраль-Південь»

Вартість будівництва дворівневої розвʼязки на Оболоні зросла щонайменше до 2 мільярдів гривень. Про це повідомляють в ініціативі «Пасажири Києва».

Зазначимо, вартість будівництва нової дворівневої розв’язки – 1,314 млрд грн. Таку ціну вказував «Київавтодор», коли проводив тендер у травні 2023-го. Натомість «Пасажири Києва» знайшли документацію, яка підтверджує, що ціна проєкту почала збільшуватись ще до активної фази будівництва розвʼязки.

Експертний звіт опублікували на вимогу Державної аудиторської служби, яка перевіряла цей тендер. В столичній ініціативі кажуть, що не можуть визначити на що були закладені 1,3 мільярда, вказували в тендері, оскільки проєкти не публікували.

Читайте також: 10% київських укриттів закриті, більше третини у незадовільному стані, – Кличко

В ініціативі переконані, що вартість робіт зросте, якщо врахувати майбутнє коригування кошторису. Так, Київ уже витратив 10 мільйонів гривень на проєктування розвʼязки і провів тендер на авторський нагляд за будівництвом на суму 3,4 мільйона гривень.

Нагадаємо, столичні активісти виступили проти будівництва нових розв'язок до завершення будівництва розв'язки на Шулявці. Також там вказали на дорогу вартість проєктів, які в сумі перевершують бюджети окремих обласних центрів – зокрема, Тернополя.

У відповідь, Департамент транспортної інфраструктури КМДА заявив, що нова розв’язка дозволить покращити рух на одному із найзавантаженіших перехресть Оболоні. 

Читайте також: у переході біля метро «Університет» збивають натуральний травертин

Згідно з проєктно-кошторисною документацією, на перетині двох магістралей зводитимуть розв’язку типу «неповний листок конюшини». Її проєктна пропускна спроможність – 11 200 авто/годину. Світлофор на перехресті приберуть, що дозволить зменшити затримки на транспортному вузлі.

У рамках реконструкції на перехресті зведуть новий 6-смуговий шляхопровід завдовжки 125 м. Ним здійснюватиметься проїзд із вулиці Полярної до вулиці Героїв Дніпра.

На шляхопроводі виділять смуги для руху громадського транспорту. Також на розв’язці з’являться велодоріжки загальною  довжиною близько 2,8 км. До слова, дорожники вже розпочали початкові роботи на об'єкті (фото). 

Додамо, активісти вказують, що розв'язка на Оболоні може стати об'єктом відмивання бюджетних коштів, як це було з Шулявською розв'язкою, на яку витратили щонайменше 2 млрд грн, та вже як десять років не можуть її добудувати.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!