Скільки коштує купівля та оренда квартири у Львові. Актуальні ціни

9129 0
Tvoemisto.tv дізналося, скільки коштує оренда та купівля житла у Львові, чи є попит, та що впливає на ціну нерухомості.
ФОТО УМОВНЕ / UNSPLASH

ФОТО УМОВНЕ / UNSPLASH

За даними rieltor.ua, станом на січень 2023 року Львів є одним із найпопулярніших міст України за кількістю запитів оренди житла. Попри ракетні удари та проблеми з електроенергією більшість українців продовжують обирати його саме як «безпечну альтернативу» на час повномасштабної війни. 

У коментарі Tvoemisto.tv експерт агенства «Галицька нерухомість» Роман Юськів зазначив, що квартири у Львові продовжують купляти, однак ажіотажу на них немає.

«В основному люди схиляються до купівлі бюджетного житла. Звісно ж, є клієнти, які готові купити елітне, але їх дуже мало, і вони придивляються до району. Ціни на квартири у Львові залишаються довоєннимм. Житло, яке коштує до 100 тисяч доларів, продається», – сказав він.

Читайте також: Як у новобудовах Львова змінилася вартість найдешевших квартир. Дослідження

За його словами, вартість 1 кв. м у новобудові без ремонту нульового циклу становить від 1000 доларів, а з ремонтом – від 1500 доларів. Усе залежить від локації, інфраструктури та житлового комплексу. Наприклад, у Сихівському районі квартира у новобудові без ремонту коштуватиме 37 тисяч доларів за 35 кв. м. Натомість на вторинному ринку купити квартиру без ремонту нульового циклу можна:

  • у Залізничному районі площею 22 кв. м за 26 тисяч доларів. 
  • у Личаківському районі квартира коштуватиме 28 тисяч доларів площею 36 кв. м.
  • у Франківському районі за загальну площу 32 кв. м доведеться заплатити 31 тис. доларів.


Експерт зазначив, що зараз меший попит на оренду квартир у історичному центрі міста. Єдине, що добре здається, – це новобудови. Також він прогнозує, що в найближчому майбутньому ціни на квартири можуть зростати через попит від переселенців, які планують залишатися у Львові. 

Читайте також: Ціни зросли у кілька разів. Яка ситуація з нерухомістю у Львові

Щодо оренди квартир у Львові, то рієлторка Аліса Семенюк у коментарі Tvoemisto.tv каже, що зараз найбільш затребуваними є бюджетні квартири з ремонтом. Їхня ціна коливається від 9 до 15 тис. грн. 

«На початку повномасштабного вторгнення ціни на оренду квартир у Львові різко виросли, подекуди в три рази. Але за півроку ціни почали знижуватись. За 9 тис. грн можна орендувати квартиру у цегляному будинку із санітарним ремонтом та меблями в хорошому стані. За 12 тис. може бути однокімнатна квартира у новобудові, якщо вона розташована в районах, які мають критичну інфраструктуру – ближче до вул. Стрийської», – пояснює вона. 

Після початку великої війни попит різко впав на оренду дорожчих квартир. Вартість квартири з ремонтом у житловому комплексі стартує від 15 тис. грн і до 55 тис. грн. Рієлторка каже, що зараз набагато швидше здаються квартири, де є куплений генератор. Також більшість людей зараз купують або ж орендують приватні будинки за межами міста. Придбати особняк у хорошому стані можна від 150 тисяч доларів. 

«Якщо є можливість, то люди виїжджають за межі міста і купують будинок. Вони дивляться, чи є камін, інші джерела опалення, окрім газу, тощо. Вартість будинку залежить від його стану. Також продають зараз дачі, які можна купити орієнтовно за 25 тис. доларів», – зазначила вона. 

Як свідчать результати дослідження команди iOS-застосунку для оренди квартир у Києві bird, середні ціни оренди квартир у Львові вищі за київські: так, різниця на однокімнатній квартирі – 5,5 тис грн за оренду.  

Нагадаємо, що детальніше про те, як війна та зміни в країні впливають на ринок нерухомості, можна дізнатися у матеріалі Tvoemisto.tv за посиланням.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!