Київ

Суд заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкульту в Києво-Печерській Лаврі

708 0
Міністр культури сподівається, що прихильники московської церкви більше не перешкоджатимуть роботі комісії
Фото: Скриншот

Фото: Скриншот

Господарський суд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Міністерства культури України для проводження аудиту  заповідника «Києво-Печерська лавра». Про це повідомив очільник міністерства Олександр Ткаченко  в ефірі національного телемарафону.

За його словами, у державну власність мають повернутися понад три десятки корпусів заповідника.

Нині на території Лаври працює комісія і процес передачі триває.

«З нового: ми маємо рішення Господарського суду Києва про забезпечення позову, задоволена одна з наших вимог щодо того, щоб ніхто нам не перешкоджав роботі міністерства до набрання законної сили рішенням суду, тобто розгляду основного позову заповідника. Тож думаю, що відсьогодні ексцесів під час роботи комісії не буде відбуватися», — сказав міністр.

Ткаченко також підтвердив, що наразі розглядається ідея облаштування реабілітаційного центру на території Києво-Печерської лаври.

Раніше суд, за клопотанням Печерської окружної прокуратури Києва, обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту 4 підозрюваним у хуліганських діях на території Національного заповідника. 19 квітня 2023 року підозрювані, діючи узгоджено між собою, протиправно проникли до одного з корпусів Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", зламавши захисні ролети та двері зазначеної будівлі.

Нагадаємо, комісія МКІП продовжує огляд приміщень Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Минулого тижня комісія Мінкульту виявила, що стародавні двері XVIII століття в одному з приміщень Лаври використовувалися як мішень для кидання ножів. Також комісія здійснила огляд 3-х пам’яток (2 національного, 1 місцевого значення). А саме - майна корпусу  37, 37-а, 38 – галерея до Ближніх печер, Дзвіниця на Ближніх печерах, Вхід до Галереї Ближніх печер. Там співробітники міністерства побачили безладно звалені у купу коробки, пакети, мішки та предмети. При цьому ознак вжиття орендарем протипожежних заходів не зафіксовано.

додамо, що комісія Мінкульту потрапила у Києву-Печерську Лавру 12 квітня після кількох днів блокування святині прихильниками УПЦ МП. Як з’ясувалося, там зруйнували кімнати корпусу № 112, де розташовувався Книжковий склад, збудований у ІІ половині ХІХ століття. Комісія склала заяву про злочин за статтею про пошкодження об’єктів культурної спадщини. За фактом незаконного руйнування об’єкту на території Києво-Печерської лаври слідчі розпочали кримінальне провадження. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!