Труднощі переселенців Львівщини: як їх долають у регіоні, де кількість ВПО – одна з найбільших

2219 0
Львівщина стала одним із регіонів, який прийняв найбільшу кількість переселенців після початку повномасштабної війни в Україні. Офіційно зареєстрованих – 245 тисяч, неофіційно – удвічі більше.

Про труднощі та потреби переселенців розповіла Оксана Яковець, координаторка програми «Єднання заради дії» у Львівській області, що впроваджується IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Чому багато переселенців мають проблеми з працевлаштуванням у Львівській області? 

Це складна проблема для Львівщини. І її масштаби ми бачимо, аналізуючи статистику. Майже 130 тисяч працездатних внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зареєструвалися в органах соціального захисту Львівської області. Але тільки 9 тисяч із них стали на облік, щоб працевлаштуватися. 

Багато переселенців взагалі не шукають роботи, вважають, що скоро зможуть повернутися додому. 

А якої допомоги потребують переселенці? 

Часто виникають проблеми з виплатами, переселенці не отримують їх своєчасно. Бувають випадки, коли людина змінила місце реєстрації та забула повідомити про це відповідні органи. Тоді виникає плутанина в документах. Багатьом потрібна правова допомога. Тому в межах нашої програми ми надаємо юридичні консультації. Розповідаємо людям, як правильно оформити виплати, компенсації, зареєструватися як ВПО. 

З листопада 2022 до березня 2023 команда програми «Єднання заради дії» на Львівщині надала понад 200 юридичних консультацій, зокрема й особам з інвалідністю. Питання абсолютно різні: процедури постановки у чергу на житло, відновлення втрачених документів, працевлаштування, отримання доступного тимчасового житла, реєстрації бізнесу, прав ВПО на отримання вторинної медичної допомоги. А ще людей цікавили причини затримки соціальних виплат, права дітей на гарантовані безоплатні соціальні послуги, отримання дубліката довідки про взяття на облік через псування оригіналу тощо.

 Комплексною виявилася проблема пільг і матеріальної підтримки сімей з дітьми безвісти зниклих учасників бойових дій. З цими й не тільки питаннями переселенці можуть звертатися до нас за юридичними консультаціями.

А з якими проблемами на Львівщині стикаються діти з родин ВПО? 

– Ми відвідали всі місця компактного проживання (МКП) та модульні містечка в області, поспілкувалися з переселенцями та виявили, що багато школярів не навчаються. Вони мешкають у віддалених селах, де поганий зв’язок, тому не можуть навчатися дистанційно. А батьки не мають змоги возити їх щодня до школи. Цю проблему міг би вирішити шкільний автобус. Виявилося, що обласний департамент освіти не відстежує, чи всі діти ВПО шкільного віку навчаються.

Також з’ясували, що є проблеми з отриманням довідки ВПО для дітей. Тому продовжуємо працювати і над цим. 

Коли базові проблеми переселенців подолані, з’являється запит на самореалізацію. Тому ми так багато уваги надаємо творчим заняттям, навчанню в ігровій формі. Діти переселенців беруть активну участь в інтеграційних заходах. Наприклад, під час регіонального форуму ВПО ми провели творчий «Вечір незламних».

Якою ви бачите оптимальну модель допомоги переселенцям? 

Суттєво полегшити побут, дати перспективи та можливість реалізувати себе. З цим переселенцям допоможуть ради ВПО. 

Це консультативно-дорадчі, репрезентативні й посередницькі органи. Ради ВПО залучаються до розробки та реалізації регіональних і місцевих політик, беруть активну участь у місцевому самоврядуванні. У Червоноградській громаді вже працює Рада ВПО, у Львівській громаді вона ще в процесі створення. 

У Червоноградській громаді мешкає майже 8 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Деякі з них живуть там ще із 2014 року. У Львові – 150 тисяч. Працювати з такою великою кількістю людей значно складніше. Але ми провели багато зустрічей та вже сформували групу з переселенців, які можуть увійти до складу майбутньої ради. 

Сподіваємося, що в цьому нас підтримають громадські організації. Рада ВПО зможе допомогти переселенцям краще комунікувати з місцевою владою для спільного подолання проблем. 

Для напрацювання ефективних рішень у цьому напрямку програма «Єднання заради дії» вже провела у Львові регіональний форум «Інтеграція переселенців Львівщини: проблеми, рішення та роль ради ВПО». 

Представники влади, бізнесу, громадських організацій і самі внутрішньо переміщені особи обговорили, як допомогти переселенцям адаптуватися та реалізувати себе, знайти роботу і впливати на життя громади, до якої переїхав.

У підсумку учасники форуму ухвалили резолюцію про створення Ради ВПО на Львівщині. 

Отримати безкоштовну юридичну допомогу та ознайомитися з корисними матеріалами для ВПО можна на сайті програми «Єднання заради дії». 

Партнерська публікація

Ця стаття стала можливою в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!