Київ

У Києві 80% закладів дотримуються заборони на куріння

596 0
Волонтери провели моніторинг 120 закладів ресторанного господарства у Києві.

У 120 закладів Києва був проведений громадський моніторинг дотримання заборони куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства. За результатами, 80% закладів Києва дотримуються заборони на куріння тютюнових виробів, кальянів та електронних пристроїв для куріння всередині приміщень.

Результати моніторингу були оприлюднені 23 червня на круглому столі щодо посилення захисту населення Києва від впливу вторинних тютюнових викидів та електронних пристроїв для куріння. Його ініціювала всеукраїнська кампанія «Молодь вільна від куріння» разом з ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

За результатами дослідження, 68% кафе, барів, ресторанів, які моніторили в Києві, не мають у своїх приміщеннях інформаційного повідомлення про заборону куріння, 14% мають повідомлення правильної форми та змісту, 9% мають повідомлення, але воно не відповідає нормам Закону.

Окрім столиці був проведений моніторинг у Львові, Тернополі, Дніпрі, Одесі. За зведеними результатами, найчастіше недобросовісні субʼєкти господарювання надають незаконні послуги куріння кальяну (92%), у 54% випадків ігнорувалося куріння електронних пристроїв, що теж заборонено Законом.

Додамо, за куріння у заборонених законом місцях чинне законодавство передбачає штраф від 1 000 до 10 000 тисяч гривень для закладів ресторанного господарства. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3000 гривень за перше порушення та 15000 гривень за кожне наступне впродовж року. Для курців-порушників санкція складає від 51 до 340 грн.

Зауважимо, кожен громадянин може подати скаргу через сервіс https://nosmoking.phc.org.ua на куріння у ресторанах, кафе, барах та громадських місцях, незаконну рекламу, продаж тютюнових виробів. Сервіс моніторингу порушень антитютюнового законодавства розроблений Центром громадського здоров'я МОЗ України. Також можна скористатись електронною формою на сайті Держпродспоживслужби.

ГО «Центр громадянського представництва «Життя» нагадали, що в Україні щороку від наслідків куріння помирає щонайменше 130 тисяч людей, українська економіка щороку втрачає близько 3,2% ВВП через витрати на лікування хвороб – наслідків активного та пасивного куріння, втрату працездатності українців та передчасну смерть частини з них. У 2021-му екстрапольований збиток України через куріння сягнув 179 мільярдів гривень.

Там додали, що спільні зусилля, зокрема всеукраїнські кампанії фахівців Департаментів КМДА, Держпродспоживслужби у м. Києві, Національної поліції, ЦКПХ м. Києва та громадськості допоможуть захистити здоровʼя киян, особливо дітей та молоді від шкоди тютюнового диму та викидів електронних пристроїв для куріння.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!