Київ

У Києві меморіальну дошку Булгакова залили червоною фарбою. Реакція музею

1003 0
Після того, як Булгаков «почервонів», у музеї прокоментували чому та за чий кошт українізували меморіальну дошку.

На Андріївському узвозі 26 травня «українізували» меморіальну табличку, присвячену російському письменнику Михаїлу Булгакову, а вже 28 травня невідомі залили її червоною фарбою. Про це написав громадський активіст Олег Слабоспицький у Facebook.

Таким чином активісти нагадали, що Булгаков ненавидів Україну і всіляко паплюжив її образ у своїх творах.

«На День Києва Булгаков заграв новими барвами. І це найменше, що він міг отримати за паплюження українського Києва у власних діях та творах», – зазначив Слабоспицький.
 
Натомість у Музеї Булгакова у Києві розповіли, що оновили меморіальну дошку М. А. Булгакову за ініціативи колективу та ст. 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
 
«Було: В этом доме жил известный русский, советский писатель Михаил Булгаков. Стало: В цьому будинку в 1906 - 1919 роках жив видатний киянин, лікар, письменник Михаїл Булгаков», – розповідають у музеї та зазначають, що ці зміни були узгоджені зі скульптором оригінальної дошки Анатолієм Васильовичем Кущем.
 
Також у музеї прокоментували, що ніякого публічного та урочистого відкриття дошки не було, окрім цього жодні бюджетні кошти не використовувалися.
 

Нагадаємо, табличку на фасаді будинку-музею Булгакова, що є філією музею історії Києва, оновили 26 травня. Громадський активіст Олег Слабоспицький, який помітив оновлену дошку у Facebook обурився, що «у той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім’я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам’ятниками – у Києві без жодних погоджень відкривають нову дошку... на честь людини, яка стала символом “русского булгаковского Кієва”, відвертого шовініста та українофоба, імперця, улюбленця Сталіна, ненависника української мови, який відверто висміював і зневажав усіх героїв визвольної боротьби за Незалежність.

Зазначимо, замість російськомовного напису на меморіальній дошці на пошану Михайла Булгакова на стіні будинку-музею його імені, що на столичному Андріївському узвозі, тепер розміщено україномовний.

У коментарях директорка музею історії Києва Діана Попова зазначила, що «дошка висить дуже давно на цій будівлі, просто надписи на ній були російською мовою. А тепер ми повертаємо Булгакова рідному Києву в новому контексті».

Натомість більшість киян обурюються підміною понять та навмисній жалюгідній спробі українізувати письменника-українофоба.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!