У львівському «Охматдиті» відкрили кімнату обіймів для дітей, які чекають на операції

1149 0
У кімнаті можуть перебувати одночасно двоє пацієнтів та їхні рідні. Організатори подбали, аби передопераційний хол був не лише місцем без страху, а й максимально функціональним.

У львівській лікарні з’явилася особлива кімната для діток, де вони перед операцією зможуть засинати в обіймах своїх рідних. Так, першу передопераційну кімнату сьогодні відкрили у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ.

У кімнаті можуть перебувати одночасно двоє пацієнтів та їхні рідні. Організатори подбали, аби передопераційний хол був не лише місцем без страху, а й максимально функціональним. Кімнати такого типу є широкою практикою провідних клінік Європи та світу. Як пояснюють у медзакладі, сучасне уявлення про дитячу лікарню кардинально відрізняється від традиційних уже застарілих стереотипів. Зокрема, у клініці мають бути такі умови, аби перебувати було психологічно комфортно та з мінімалізацією больових відчуттів.

Читайте також: У Львові лікують маму з дочкою, яким після обстрілів у Краматорську ампутували ноги

Саме для сприятливого для дитини мікроклімату у лікарні в такий спосіб завершили реалізацію проєкту «Добрі сни діточкам у львівському «Охматдиті», для якого організовували збір коштів на коштів на спільнокошті «Велика ідея». Повномасштабне військове вторгнення росії на територію України внесло певні ускладнення, але применшило актуальності проєкту. Ба більше, його актуальність зросла, бо львівський ОХМАТДИТ станом на сьогодні надає медичну допомогу дітям з областей України, які постраждали від війни.

Читайте також: До Львова з Бахмута доправили 15-річну дівчинку, яка керувала авто з простреленими колінами

За словами заступника директора з хірургічної роботи Богдана Мальованого, кімнату робили з нуля – вікна вставляли, мурували стіни, заливали стяжку, проводили систему газопостачання і газовідведення, зробили ремонт. У цьому допомогли благодійники. Окрім того, для адекватного проведення першого етапу знечулення та виходу з наркозу, ГО «Фундація підтримки мистецьких ініціатив «Візія» за власні кошти додатково встановила гілку кисневої лінії на 2 точки.

«Хочемо, щоб українські діти знали, що у лікарні не страшно, навіть якщо попереду операція, а лікарі – це друзі дітей. Як мама, я теж би хотіла, щоб моя дитина засинала у мене на руках. Завжди, коли можна мінімізувати стрес, треба це робити. Мрію, щоб таких передопераційних кімнат у дитячих лікарнях України було більше, адже діти заслуговують на щасливе і здорове дитинство та затишні спогади про лікарню», – каже голова Опікунської Ради «Охматдиту» Aндріана Мальська.

Додамо, що арт-ідею холу втілювали партнери проєкту художники Христина Приймак та Андрій Біганський.

Нагадаємо, у Львові організували виставку дитячих малюнків «Час війни. Рефлексії. Діти» дітей, які постраждали від війни і лікуються у обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ.

Фото Івана Станіславського/Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!