Програми підтримки підприємництва. Що пропонує місто

1146 0
Загалом за 2022 рік 1234 підприємства отримали допомогу від міста.
Фото: Наталя Балацька

Фото: Наталя Балацька

Із початку повномасштабного вторгнення на Львівщину релокувались 225 підприємств, з них – 164 провадять господарську діяльність. До Львова релокували 78 підприємств з різних регіонів України. 

Львівський регуляторний хаб за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва CIPE провів серію семінарів про підтримку бізнесу на Львівщині, зокрема, керівниця проєктів Центру підтримки підприємництва ЛМР Анна Чуба та депутат ЛМР Олекса Возняк розповіли про можливості розвитку для бізнесу, які пропонує місто. 

Львівський Регуляторний хаб  – це незалежний аналітично-адвокаційний центр щоденна діяльність якого спрямована на створення якісних змін, вигоду від яких отримують всі учасники процесу – бізнес, влада та громадськість. Хаб успішно впроваджує кращі практики регуляторної та антикорупційної експертизи в країні, проводить навчання з регуляторної політики та адвокаційної діяльності, здійснює моніторинг нормативно-правової бази в сфері місцевого економічного розвитку. 

Однак після повномасштабного вторгнення довелося перепрофілювати свою діяльність відповідно до умов воєнного стану. Так виник гуманітарний напрям роботи, що здійснюється у співпраці з партнерами на забезпечення потреб населення, та ініціатива WinPack, метою якої є залучення коштів під термінові та обґрунтовані запити конкретних військових формувань шляхом проведення благодійних аукціонів, серій тематичних освітніх і публічних заходів та інших активностей у співпраці із соціально-відповідальним бізнесом.

В рамках семінару «Бізнес: міські програми сприяння розвитку підприємництва», спікери навчали підприємців успішного грантингу та співпраці з владою. Серед слухачів і гостей семінару були представники релокованих на Львівщину бізнесів. Зокрема, продуктової компанії з Криму, яка займається розробкою електроніки та виробництвом безпечного броньованого скла. Також були присутні підприємці-початківці.

«Ми виграли вже 8 проєктів на 100 000 євро», – радо діляться своїм успішним досвідом наші учасники, а «ми розуміємо, що наші підприємці найвідважніші», – розповідають організатори.

Зі слів Анни Чуби, головна мета Центру підтримки підприємництва – об’єднати всіх підприємців та розповісти студентам і школярам, що таке підприємництво. Ще однією його аудиторією є майбутні підприємці та ті, що уже провадять свій бізнес.  

Керівниця проєктів Центру підтримки підприємництва ЛМР Анна Чуба

Львівська міська рада надає ваучерну підтримку бізнесу. До війни такі ваучери спрямовували на інші речі – енергозбереження і маркетинг, розвиток бізнесу – із обмеженням 100 тисяч гривень. Їх давали на умовах співфінансування, тобто підприємцю видають частину коштів для розрахунку з підрядником.

Детальніше про те, яку підтримку підприємці можуть отримати на Львівщині розповідають депутат ЛМР, заступник голови постійної комісії підприємництва, інвестицій, цифрової трансформації та спадщини Володимир Марусяк та директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда на ютуб каналі LRHub.

Станом на сьогодні ЛМР надає компенсаційні, релокаційні, інвестиційні ваучери та ваучер на енергозбереження.

Компенсаційні ваучери – відшкодування витрат на відновлення пошкодженого майна підприємств та продукції до 300 тисяч гривень.

Можуть отримати: юридичні особи та ФОПи, які зареєстровані на території Львівської МТГ, виробляють продукти чи надають послуги.

Необхідні документи: заява; довідка РА про факт перебування ВПО за період березень-квітень 2022 або акт обстеження майна, зруйнованого (пошкодженого) внаслідок війни; копії платіжних документів, квитанції; акти виконаних робіт/наданих послуг.

Релокаційні ваучери – надаються для релокованого бізнесу на оренду нерухомого майна та компенсації вартості комунальних послуг та переміщення, монтаж та ремонт обладнання до 100 тисяч гривень.

Можуть отримати: юридичні особи та ФОП, які зареєстровані на території Львівської МТГ, виробляють продукт, надають послуги; релоковані підприємства.

Необхідні документи: заява, договори, акти виконаних робіт/наданих послуг та копії платіжних документів.

Інвестиційні ваучери – надаються для придбання устаткування та обладнання, машин та механізмів, придбання сировини та будівельних матеріалів, оновлення та розширення матеріально-технічної бази підприємства, придбання та/або оренда нерухомого майна до 300 тисяч гривень.

Можуть отримати: підприємства, які зареєстровані на території Львівської МТГ, виробляють продукт, надають послуги; якщо середня чисельність працюючих на підприємстві не менша 10 осіб.

Необхідні документи: заява, проект розвитку бізнесу та комерційна пропозиція.

Ваучери на енергозбереження – надаються для відшкодування витрат на генератори до 50% вартості, але не більше 80 тисяч гривень.

Можуть отримати: ресторанне господарство; роздрібна торгівля продуктами харчування (крім алкоголю та тютюнових виробів); міні-пекарні; приватні ліцензовані заклади освіти (дошкільна, шкільна); приватні заклади охорони здоров'я (мають договори з НСЗ України та сімейними лікарями); аптеки; перукарні, салони краси.

Вимоги: реєстрація у Львівській МТГ; обладнання має бути закуплене після 24 лютого 2022 року та потужність генератора від 3 кВт включно.

Необхідні документи: заява (подається через ЦНАП); копії платіжних документів; копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера; копія витягу/виписки з ЄДР ЮО, ФОП та Громадських формувань; фотофіксація обладнання (на фоні приміщення); копія договору з НСЗ України для приватних закладів охорони здоров'я; копія ліцензії для приватних ліцензованих закладів освіти (дошкільна, шкільна).

Під час відключень світла міська рада компенсувала підприємствам частину вартості генераторів. Таких заяв за час війни зареєстрували 156 на загальну суму до 5 млн 300 тис. грн. 

Від початку повномасштабної агресії до березня 2023 року за програмою релокації 800 підприємств перемістилися до безпечніших регіонів. Із них 623 відновили роботу. Ще для 239 підприємств шукають локації.

Загалом на Львівщину релокувалися 24% підприємств. Щодо інших областей статистика має такий вигляд: 

  • Закарпатська  – 14,5%;

  • Чернівецька – 9,8%;

  • Івано-Франківська – 8,3% ;

  • Хмельницька – 7,3%;

  • Тернопільська – 6,3%.

«Що частіше ви берете участь у конкурсах і грантах, то більше маєте довіри. Адже для того, щоби видати грант або надати ваучерну підтримку, місто, область чи іноземний партнер мусить перевірити ваш бізнес. Тому коли ви прийдете до міжнародного партнера просити про інвестування на мільйон гривень, то було б добре, якби до цього ви вже мали підтримку від міської чи обласної ради. За допомогою залучення коштів ви валідуєте свої ідеї: чи успішні вони на думку влади і грантодавців», – пояснює Олекса Возняк.

Депутат Львівської міської ради Олекса Возняк

«Є багато програм від закордонних партнерів, які наразі нас дуже добре фінансують. Зараз Україну фінансує Євросоюз (різні видатки). Є багато конкурсів і грантових програм. Якщо ідея для підприємства добра, можна залучити 100-200 тисяч. Якщо ж ви маєте технологічний стартап, то в ЛОВА є програма підтримки інноваційних проєктів. Цього року бюджет становить 6 мільйонів, а торік становив 13 мільйонів. Завдяки цій програмі отримали фінансування дуже багато проєктів, які стосуються дронів. У Львові є кілька десятків технологічних стартапів, які їх виготовляють», – стверджує Олекса Возняк.

Для того, щоби дізнаватися про конкурси надання фінансової підтримки, варто стежити за інформацією від департаменту економічної політики ЛОВА. Також на державному рівні функціонує «Український фонд стартапів». Якщо підприємцю вдалося довести, що його ідея хороша, то спочатку він може отримати 20 тисяч доларів. Якщо ж проєкт на рівні прототипу – 50 тисяч доларів. Цих сум, на думку львівського посадовця, цілком вистачить для початку.

Крім того, ЛРХ, спільно з партнерами, впроваджує кілька програм підтримки бізнесу. Зокрема, на даний момент, команда Хабу проводить серію семінарів для бізнесу на найзатребуваніші теми. Додатковою можливістю для релокованого бізнесу є надання безоплатних індивідуальних юридичних консультацій. Детальніше про можливості для бізнесу та діяльність Львівського регуляторного хабу можна знайти на офіційних інформаційних ресурсах організації: Facebook, Instagram, YouTube та сайт

Більше корисної інформації про стан українського бізнесу, місцевий економічний розвиток, реформи, проблеми та виклики запрошуємо переглянути на каналі LRHub.

Фото: Наталя Балацька

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!