У Львові виникла дискусія через місце поховання зв'язкової Шухевича Дарії Гусяк

4361 0
Влада вважає, що сьогодні найпочесніше місце у Львові – Поле почесних поховань, де ховають сучасних Героїв (територія поблизу колишнього «Марсового поля»). Воно є продовженням Меморіалу, Стіни пам'яті героїв УПА, де планують поховати Дарію Гусяк. Натомість син Романа Шухевича просить поховати її біля головного входу на Личаківський цвинтар, де ховали героїв до 2008 року.
Дарія Гусяк

Дарія Гусяк

У Львові завтра, 15 серпня, ховатимуть Дарію Гусяк – останню зв’язкову Романа Шухевича, членкиню Організації українських націоналістів, нагороджену президентом України у 2008 році Орденом княгині Ольги III ступеня, а також «Орденом Лева» від міста Львова, у 2010 році. 

Дарія Гусяк померла 12 серпня, її планують поховати біля Меморіалу воїнів УПА, поруч з Героями сучасності. Натомість громадські діячі стверджують, що зв'язкову Шухевича потрібно поховати на Полі почесних поховань, що біля входу на кладовище. Там поховано, зокрема, іншу зв'язкову Романа Шухевича Катерину Зарицьку. 

Зазначимо, що 8 грудня 2021 року, у Львові на полі почесних поховань Меморіалу воїнів УПА поховали зв’язкову Романа Шухевича Ольгу Ільків, яка відійшла у вічність на 102-му році життя. Влада Львова вважає, що Дарію Гусяк потрібно поховати поруч. 

Стіна пам'яті воїнів УПА на вул. Мечникова, де планують поховати Дарію Гусяк

Що вважають українські діячі

Син командувача ОУН-УПА Юрій Шухевич у відеозверненні сказав, що обурений тим, що Дарію Гусяк не планують ховати на Полі почесних поховань біля головного входу Личаківського кладовища, де лежить Катерина Зарицька. 

«Дивує мене позиція Львівської міської ради, адже Дарія Гусяк, яка відбула у в'язниці 25 років, після звільнення не склала рук. І сьогодні цій людині відмовляють в місії на Личаківському цвинтарі на Полі почесних поховань. Адже ж там лежить Катруся Зарицька, з якою Дарка провела майже все життя у в'язниці. Мене це просто дивує. Я знаю, тиснуть на людину, яка доглядала, яка близька Дарці, і хочуть, щоб та погодилася поховати Дарку в якомусь кутку, який потім невідомо взагалі чи буде, бо там, бачте, ще хтось із упівців»– каже Юрій Шухевич. 

Він додає, що знайомий з Дарією Гусяк 75 років, її переслідували ціле життя і навіть останніх 30 років. 

«І знову у цей час важкої боротьби із Московщиною її хочуть десь викинути під якийсь паркан, аби тільки не на Полі почесних поховань»– додає Юрій Шухевич. 

Читайте також: Завтра Львів попрощається зі зв'язковою Романа Шухевича Дарією Гусяк

Журналіст та історик Вахтанг Кіпіані також висловився стосовно цього, заявивши, що Дарія Гусяк – це легенда і сталь, людина, перед якою ми всі у боргу. 

«До мене тільки зараз дійшло, що у Львові відбувається ганебний фарс. Міська влада не хоче дати дозвіл на поховання Дарії Гусяк – звязкової Романа Шухевича, жінки, яка відбула в таборах повні 25 років ув'язнення на полі почесних поховань, що біля входу на Личаківський цвинтар. Пропонують інше почесне поле - разом з іншими ветеранами визвольних змагань. Але Гусяк - це легенда і сталь. Людина, перед якою ми всі в боргу. І я знаю, що син командарма УПА Юрій Шухевич за те, щоб пані Дарія навічно лягла в рідну землю поряд зі своєю посестрою Катрусею Зарицькою. І поряд з кенотафом її командира. У шоці від цього неподобства. Андрій Садовий, ви робите помилку», – написав він. 

Як коментує ситуацію влада

У коментарі Tvoemisto.tv міський голова Львова Андрій Садовий пояснює, що до 2008 року героїв УПА ховали в іншій частині Личакова. Там похована і посестра Дарії Гусяк, також зв'язкова Романа Шухевича Катерина Зарицька. На початку 90-х останки Катерини Зарицької та її чоловіка поховали на Личаківському кладовищі. Утім, міський голова каже, що нині місце Героїв там, де спочивають ті, хто віддає своє життя за свободу зараз. 

«Дарія Гусяк – жінка-воїн і має бути похована серед воїнів. На сьогоднішній день напочесніше місце у Львові - Стіна героїв УПА, де ми поховали вже близько сотні наших новітніх Героїв. Власне, ці поховання є продовження меморіалу героїв УПА, яких ховали у 2008 році. Там же похована зв'язкова Шухевича Ольга Ільків, Олесь Гуменюк. Тому є певний символізм, що фактично поруч герої УПА та новітні герої. Я радився по цьому питанню з Мирославом Мариновичем, він підтримав наше рішення. Будь-яке рішення завжди має певні дискусії», – каже він. 

Міський голова додає, що у 2021 році у Львові поховали зв'язкову Шухевича Ольгу Ільків, і Дарію Гусяк мають ховати поруч. 

«Героїв УПА з 2008 року ми ховаємо на полі. Така є традиція. Так, раніше були інші поховання, але ми повинні відповідати логіці сьогоднішнього дня. На моє переконання, символізм у тому, що на одному полі поховані і герої УПА, і новітні Герої», – додає Андрій Садовий. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгенння росії в Україну на вул. Мечникова, де розташована Стіна Героїв УПА, почали ховати новітніх Героїв. Раніше цю територію сприймали як радянський військовий меморіал, утім нині її планують переосмислити. Територія поля починається від вулиці Мечникова та йде в глибину кварталу. Вона є частиною Личаківського цвинтаря. Уздовж сформованих поховань Личаківського цвинтаря ведуть поховання Героїв теперішньої російсько-української війни. Простір планують змінити. 

Радянський меморіал, який раніше називали «Марсове поле» – це три ряди чорних гранітних плит з іменами загиблих радянських військових і двома рядами червоних плит між ними, що мало символізувати гвардійську стрічку. Згодом на його місці планують висадити сквер. Згодом місто планує оголосити архітектурний конкурс на переосмислення цього простору.

Для довідки

Дарія Гусяк народилася 4 лютого 1924 року у Трускавці Львівської області. У 1948 році вона склала присягу ОУН. Невдовзі стала зв’язковою Романа Шухевича. 2 березня 1950 року Дарію Гусяк радянська влада заарештувала. Вона зазнала катувань, але не повідомила місце перебування головного командира УПА. Поруч у камері, через перегородку, чекісти били її маму.

За свою діяльність Дарія Гусяк була позбавлена волі на 25 років. Вона відбула покарання в Верхньо-Уральську Челябінської області, а згодом у Володимирській тюрмі. У 1969 році її перевели у концтабір в Мордовії. Дарія Гусяк відбула весь термін покарання, звільнившись на 51 році життя.

Вікторія Савіцька

Софія Шавранська

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!