У Львівській міськраді допустились помилки щодо Шухевича

8806 0
На таблиці біля музею ЛМР вказала, що Шухевич жив у Білогорщі зі сім'єю.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

Біля зруйнованого музею Романа Шухевича у Білогорщі можна побачити таблицю з помилкою щодо життєпису головного командира УПА. Про це повідомив депутат Верховної Ради України Володимир В’ятрович. 

Як йдеться у дописі депутата, Роман Шухевич в Білогорщі жив з охоронцями і звʼязковими, бо переховувався від чекістів. Водночас на таблиці написано, що Шухевич проживав там із сім'єю. 

Зауважимо, що 5 березня минуло 74 роки з дня загибелі Романа Шухевича, Головного командира УПА. В 1950 році він прийняв бій у селі Білогорща під Львовом, де на нього полювали до тисячі «облавків». Одного з них він поранив, а тоді випустив собі кулю в скроню, щоб не здатися живим.

Зараз тривають суперечки, як відбудовувати знищений музей. Фонд Петра Порошенка пропонує відновити музей, натомість Львівська міська рада хоче провести архітектурний конкурс. У інтерв'ю Tvoemisto.tv українська історикиня та авторка книги про Романа Шухевича Олеся Ісаюк каже, що треба говорити не про те, як його відбудовувати, а про те, чи відновлювати так, як було, чи збудувати нову будівлю.

Читайте також: «Наталю, я тебе люблю, але Україну люблю більше». Яким був Роман Шухевич

«Команда керівництва міста акцентує, що можна було б зробити будівлю інклюзивною. Але річ у тім, що цінність таких місць якраз і полягає у тому, щоб вони збереглися такими, як були. І через специфічну роль у структурі національної  і загалом пам'яті спільнот цей будинок на вулиці Білогорщі має бути відбудований, таким, як він був. Зрештою поляки відбудовували Варшаву, Вроцлав, Мальбург такими, як вони були до і, вже відбудувавши, шукали можливості, як пристосувати для людей, які цього потребують. Німеччина відбудовувала свої міста - камінь за каменем. І не йшлося про те, щоб зробити красиво, сучасно, модно, «молодьожно».

Вона пояснює, що є концепція «банального націоналізму» Майкла Біллінга. Ми самі цього не зчитуємо, але мовиться про те, що їмо, будуємось, спимо, розташовуємо  речі у певний спосіб. Ці щоденні речі свідчать про національну ідентичність і засновник цього терміну називає це «спущеним прапором». «Прапор піднятий» – це ситуація мобілізації, це вже активний націоналізм, який постійно підозрюють у радикалізмі, екстремізмі  і він справді недоречний на щодень, хоча тому, що загрожує вигоранню. Але щоденний націоналізм – непомітний, тихенький, громадянський. Вони можуть себе взаємозаміняти.

«У нашому випадку ми маємо проблему не тільки з національною ідентичністю, з постколоніальною травмою, постколоніальним комплексом, ми маємо справу з геноцидною травмою. Саме тому для нашої спільноти критично важливо показати нашому екзистенційному ворогу, що ми можемо відстояти свій порядок, відстояти зміст не тільки, виходячи зі своєї логіки, а й загалом певний лад, світопорядок. Тому, на мою думку, Фонд Порошенка тут ближчий».

Чого ще ми не знаємо про Романа Шухевича, навіщо він демобілізував УПА, як йому вдалося сім років керувати підпільною державою, навіщо він вивчав англійську в зрілому віці та чому Львів має збудувати йому пам'ятник – у нашому матеріалі

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!