У Львові пів року працює інклюзивне таксі. Результати роботи та як скористатись

767 0
Наразі замовлення виконують три адаптовані авто.
ФОТО: UKLON

ФОТО: UKLON

У січні 2024 року Uklon, за підтримки АЗК OKKO, запустив у Львові клас авто «Інклюзивний» для людей, що користуються кріслом колісним. За пів року пасажири класу авто «Інклюзивний» здійснили більше 800 поїздок та проїхали більше 8500 км. Можливістю скористалися 159 пасажирів, які пересуваються на кріслі колісному. Про це повідомили у Львівській міськраді. 

Найпопулярнішими локаціями, куди їздять користувачі Інклюзивного класу, стали лікарні, ТРЦ, заклади культури та залізничний вокзал.

Найдовша поїздка була здійснена з вулиці Івана Франка у Львові до міста Яворів (54,5 км). А найкоротша – лише 0,147 м. У середньому, кожна поїздка триває близько 26 хвилин.

Читайте також: Львів стане доступнішим. Що планують зробити в місті для інклюзивності

Наразі у Львові виконують замовлення 3 адаптовані авто, які були куплені завдяки допомозі мережі АЗК OKKO, яка також забезпечує їх пальним протягом року.

«Це дуже важлива ініціатива, адже мешканці мають можливість безперешкодно пересуватися містом, а місто компенсує вартість цієї поїздки. Сума компенсації – 800 гривень на місяць для однієї людини, і звернутися за цією компенсацією – дуже просто і зручно», - зауважила Валентина Бартошик, директорка департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

Нагадаємо, новий клас авто доступний в Львові та його передмісті в радіусі 20 км. Авто класу «Інклюзивний» оснащені механічним підіймачем, рампою, спеціальними пасками безпеки та кріпленнями для фіксації крісла колісного. Усі поїздки на авто класу «Інклюзивний» виконують професійні драйвери, які пройшли тренінг зі спілкування та взаємодії з людьми з порушеннями опорно-рухового апарату. Крім послуги перевезення, у разі, якщо пасажир з інвалідністю пересувається без супроводу, водій допоможе перенести багаж або особисті речі.

Хто може скористатися?

Люди та діти з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та користуються кріслами колісними і є мешканцями Львівської громади.  

Який розмір компенсації?

До 800 гривень на місяць для 1 людини за фактично отримані послуги – перевезення в таксі Uklon (обравши клас авто «Інклюзивний»).

Як отримати компенсацію?

Потрібно один раз подати пакет документів до мерії, аби бути включеним до переліку одержувачів компенсації.  

Які та куди надсилати/подавати документи?

Заяву на ім’я начальника відділу соцзахисту за місцем місця проживання/перебування та пред’явити документ, який посвідчує особу.

Подати документи можна:  

  • електронним зверненням на сайті Львівської мерії або поштою у відділ соцзахисту – засвідчивши копії документів, які додаються до заяви, проставивши свій підпис на кожній копії;

  • особисто до відділів соцзахисту Львівської мерії чи у Центри надання адміністративних послуг.

Документи, які потрібно подати із заявою:

  • Копія паспорта громадянина України/копія паспорта у формі ID-карти з оригіналом довідки про реєстрацію місця проживання у разі відсутності цієї інформації у Реєстрі Львівської МТГ.

  • Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності)

  • Витяг з Реєстру Львівської МТГ про реєстрацію місця проживання особи з інвалідністю на території Львівської МТГ (додається відділом соцзахисту самостійно).

  • Копія довідки/електронної довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи – заявника, яка містить інформацію про місце проживання на території Львівської МТГ (у разі звернення внутрішньо переміщеної особи).

  • Копія свідоцтва про народження дитини (для дітей з інвалідністю).

  • Копія посвідчення особи з інвалідністю.

  • Копія довідки до акту огляду МСЕК.

  • Копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років.

  • Копія індивідуальної програми реабілітації за затвердженою формою з висновком про необхідність користування кріслом колісним (чинної на дату подання заяви).

  • Інформація (повідомлення) про відкриття та обслуговування рахунку в банку.

  • Копія рішення суду про встановлення опіки/піклування над особою з інвалідністю (за наявності).

  • Інші документи у разі необхідності (залежно від обставин, які склалися).

Важливо, що заява та пакет документів подаються один раз для включення до переліку одержувачів компенсації. Надалі треба подавати лише трансферний квиток – у паперовій чи електронній формі, чи надсилати скановані копії на е-скриньку відділу соцзахисту. 

Якщо на час звернення вже скористалися послугою, можна одразу подати трансферний квиток і документ, що підтверджує оплату, попередньо згенерувавши в користувацькому додатку (UKLON на IOS чи Android). Під час подання копій документів, потрібно пред’явити їх оригінали для засвідчення копій працівником.

Нагадаємо, головний залізничний вокзал у Львові стане безбарʼєрним. Його планують реконструювати та підлаштувати до потреб людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 
 
 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!