Львів стане доступнішим. Що планують зробити в місті для інклюзивності

935 0
Tvoemisto.tv розповідає, що змінять у Львові цього року, щоб місто стало доступнішим для осіб з інвалідністю.
фото умовне

фото умовне

За даними управління соцзахисту ЛМР, 5,6% жителів Львівської громади, тобто 47 500, офіційно є особами з інвалідністю. Окрім цього, у місті лікується багато військових, які потребують безбар’єрного середовища і які не входять в цю офіційну статистику. Через війну, розпочату росією, кількість людей, для яких важливо мати доступне середовище, щодня збільшується. Tvoemisto.tv розповідає, що планують змінити у Львові цього року, щоб місто стало доступнішим. 

Дорога до лікарні

На вул. Стецька розпочали роботи з ремонту частини тротуару, який веде до 4-ї міської клінічної лікарні. Підрядник – ШРП Галицького району, демонтує і замінить ділянку тротуару, яка була у вкрай незадовільному стані, а відтак створювала незручності для маломобільних груп населення. 

Звукові сигнали для незрячих

Світлофори через трамвайну колію на вул. Княгині Ольги обладнають звуковими сигналами для незрячих пішоходів. Зокрема, у планах: облаштувати на пішохідних переходах біля ЖК «Добра оселя» та з протилежного боку вулиці тактильну плитку для попередження людей з порушеннями зору про небезпеку; збільшити гучність існуючої системи звукового оповіщення на переходах через проїзну частину; облаштувати озвучення для переходу через трамвайні колії. 

Безбар'єрні доріжки в парку

У Замарстинівському парку планують зробити кілька безбар'єрних стежок, які будуть переходити одна в одну та сполучатимуться із центральною алеєю і тренувальними майданчиками для реабілітації. Там також планують зробити кишені для відпочинку, аби люди на колісних кріслах змогли там безпечно перепочити.

Фото: департамент містобудування ЛМР

Інклюзивна вбиральня в центрі міста

Виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення про встановлення інклюзивної модульної вбиральні на пр. Свободи, 7. Після влаштування вбиральні її передадуть на баланс ЛКП «Ратуша-сервіс», а ЛМКП «Львівводоканал» має підключити об’єкт до інженерних мереж.

Реконструкція вулиці

У планах міста повна реконструкція вул. Миколайчука, зокрема, щоб зробити її доступнішою до центру «Незламні», де лікують і реабілітують постраждалих від війни. Для цього хочуть отримати грант у розмірі 50 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку. 

Доріжки доступності на площі Ринок

На площі Ринок після проведення усіх робіт доріжки будуть розташовані без розривів по усій площі включно з переходами через трамвайні колії та безбар'єрним входом у міську Ратушу. Загалом роботи з доступності на площі Ринок у місті розпочали у жовтні 2023 року з перехрестя з вул. Сербською. Там вже зробили перехід на пл. Ринок. Також облаштували прохід зі сторони вул. Галицької. Пізніше через настання холодів, роботи призупинили.

фото: лмр

Залізничний вокзал

У Львові оновлять ознакування на пл. Двірцевій та в будівлі головного залізничного вокзалу. При вході до головної касової зали вокзалу облаштують пандус. Покращення доступності та навігації на цій локації здійснюватиметься за грантові кошти Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). 

Зокрема, планують підвищити перони та встановити ліфти. Ця реконструкція передбачає підвищення висоти перонів та облаштування ліфтів по три на кожен перон для безперешкодного доступу людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до поїздів.

Центр Довженка

У Львові планують провести капітальний ремонт із облаштування доступності у приміщенні ЛКП «Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка», що на Сихові. Зокрема, там хочуть встановити пандуси. 

Житлові будинки

У Львові затвердили перелік об’єктів з елементами доступності, які планують облаштувати у 2024 році. Це буде 29 пандусів, 42 підйомники і 1 акумуляторний транспортер у житлових будинках.
 
Фото умовне/Роман Балук

Корт для стрітболу та баскетболу

На вулиці Чорноморській завершують ремонт вуличного майданчика, скоро тут облаштують перший повноцінний корт для стрітболу/баскетболу 3х3. Майданчик зроблять інклюзивним: доступ для людей на кріслах колісних та пандус. 

Читайте також: У Львові запустили онлайн-карту із безбар'єрними закладами та місцями

Нагадаємо, що у Львові почало працювати інклюзивне таксі. Для виклику автівки потрібно завантажити застосунок Uklon, ввести потрібний маршрут та обрати відповідний клас авто – «Інклюзивний». Поїздки можна замовляти в межах міста та околицях в радіусі 20 кілометрів. Підкреслимо, що інклюзивне таксі можна замовити лише з безготівковою оплатою.

Tvoemisto.tv провело дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових», під час якої учасники розповіли, як зміниться площа Ринок, що треба покращити з громадським транспортом та чи готові роботодавці працевлаштовувати людей з інвалідністю та чому нам потрібна карта доступності. Читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!