У Львові покажуть унікальну колекцію ікон на склі, стародруків і кераміки

1453 0
Відкриття виставки відбудеться у неділю, 18 червня, о 16:00 у Пороховій вежі.
Фото із Facebook-сторінки події

Фото із Facebook-сторінки події

У неділю, 18 червня, в Українському Католицькому Університеті у Львові презентують унікальну виставку «Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав…». А у Пороховій вежі, що на вулиці Підвальна, 4, виставлять твори зі збірки Івана Гречка.

Десять років тому Іван Гречко подарував значну частину своєї колекції Українському Католицькому Університету для збереження та експонування. Цей подарунок став початком для заснування університетського музею. На річницю загибелі колекціонера УКУ представить львів'янам та гостям міста проєкт на згадку про цю видатну особу. 

На виставці можна буде оглянути одну з найбільших збірок українських ікон на склі Гуцульщини та Покуття, стародруки, свічники, ручні хрести, писанки, кераміку, текстиль, дерев’яну скульптуру. Також представлять живопис мистецького середовища Львова та Галичини 20 століття з колекції Івана Гречка.

Відкриття виставки відбудеться у неділю, 18 червня о 16:00 у Пороховій вежі. Вона триватиме до 13 серпня.

До організації виставкового проєкту долучилися експерти із царини мистецтва, історії, музейництва. Зокрема, куратор виставки – Роман Зілінко, музейниця та реставраторка Світлана Тимків, дослідниця народного іконопису на склі та знана художниця Оксана Романів-Тріска, журналістка, мистецька критикиня та історикиня мистецтва Олександра Кущенко, члени команди кафедри культурології УКУ – Зоряна Рибчинська та Христина Рутар. 

Виставковий проєкт є серед переможців конкурсу ЗМІN Фундація, яка фінансово підтримала реставрацію та оформлення творів.

Для довідки

Іван Гречко – львівський колекціонер, сподвижник і пропагандист української мистецької спадщини, мирянський діяч, мистецтвознавець. У 2013 році патріарх українського колекціонерства подарував Українському католицькому університетові найбільшу колекцію гуцульських ікон на склі, яку збирав усе життя, та решта своєї колекції: стародруки, ручні хрести, свічники Трійці, народний одяг, колекцію писанок.  Саме його подарунок став початком діяльності музею в університеті. Він помер 15 червня 2022 року. 

_____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!