У Львові відкриють виставковий проєкт патріарха українського колекціонерства. Коли і де подивитися

652 0
Відкриття виставки відбудеться 18 червня.
Фото: Іван Гречко/Уку

Фото: Іван Гречко/Уку

Український католицький університет презентує у Львові унікальний виставковий проєкт «Виображення колекції. Як Іван Гречко красу шукав…». Львівʼяни зможуть оглянути частину колекції, яку патріарх українського колекціонування подарував УКУ. 

Джерело: пресслужба УКУ

На виставці представлять найкращі твори з колекції Івана Гречка. Це одна з найбільших збірок української ікони на склі Гуцульщини та Покуття, стародруки, свічники, ручні хрести, писанки, кераміка, текстиль, дерев’яна скульптура. 

Крім того під час виставки представлять живопис мистецького середовища Львова та Галичини 20 століття з колекції Гречка, зокрема твори Ярослава Пстрака, Василя Дяденюка, Осипа Васьківа, Ольги Плешкан, Романа та Марґіти Сельських, Володимира Патика, Опанаса Заливахи, Івана Остафійчука, Тараса Лозинського та ін. Велика колекція екслібрисів Тирси Венграновича, Мирона Яціва, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Петра Холодного та Святослава Гординського, а також малюнки та автопортрет самого Івана Гречка.

Відкриття виставки відбудеться 18 червня, яка триватиме до 13 серпня у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», що на вул. Підвальна, 4.

Для довідки

Іван Гречко – львівський колекціонер, сподвижник і пропагандист української мистецької спадщини, мирянський діяч, мистецтвознавець. У 2013 році патріарх українського колекціонерства подарував Українському католицькому університетові найбільшу колекцію гуцульських ікон на склі, яку збирав усе життя, та решта своєї колекції: стародруки, ручні хрести, свічники Трійці, народний одяг, колекцію писанок.  Саме його подарунок став початком діяльності музею в університеті. Він помер 15 червня 2022 року. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!