Як оговтується після підтоплення Східниця та 300 барабанів для укриттів в Києві. Підсумки доби

1201 0
Нині 15 червня та 477 доба героїчного протистояння російській агресії.
фото: Іван Станіславський

фото: Іван Станіславський

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 20:24, відбій – 20:47. Відбувся зліт МіГ-31К рф. Вдруге  о 23:43, відбій – о 00:07.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, уночі, в період з 00:20 по 04:30, російські окупанти завдали ракетного удару по Україні крилатими ракетами Х-101/Х-555, а також дронами «Shahed». 

Зокрема, літаками стратегічної авіації Ту-95мс здійснено чотири пуски крилатих ракет Х-101/Х-555 з Каспійського моря. Одну із ракет вдалось знищити, решта – влучили в промислові об’єкти на Дніпропетровщині. «Шахеди» ворог запускав з північного та південного напрямків. Усі 20 ударних дронів знищено.

Ситуація на фронті: Головнокомандувачу Збройних Сил України генералу Валерію Залужному пропонували підірвати мости через Дніпро в українській столиці на початку повномасштабного вторгнення Росії. Тодішній голова СБУ Івана Баканова подзвонив з такою пропозицією до Залужного. Той його вислухав і без вагань відповів: «Підірвати мости? В жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра – і військових, і цивільних».

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Марїнському напрямках – за добу відбулось 49 бойових зіткнень.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 27 ударів по районах зосередження окупантів. Уразили 2 пункти управління, 3 зенітно-ракетних комплекси та 3 станції радіоелектронної боротьби.

Читайте також: На честь Героя України «Да Вінчі» у Львові створять стипендійний фонд. Як зробити пожертву. Стипендію вручатимуть студентам, які засвідчили своє служіння Україні активною волонтерською діяльністю, зокрема тим, що підтримували своєю працею військових, ветеранів та їхні сім’ї.

Акцент дня: Не забудуй берега річки селища свого. Репортаж із підтопленої Східниці. У курортному містечку Східниця, що на Львівщині, за 20 кілометрів до Трускавця, 10 червня після сильних дощів та сходження гірських вод раптово на півтора, а подекуди й на три-чотири метри піднявся рівень води в річці Східничанка. Береги розмило по всій протяжності, бурхливий потік зносив усе на своєму шляху – будівлі, автомобілі, мости. І якщо електропостачання в селищі уже відновили, то без газу досі залишаються 250 споживачів. Проте сильні дощі, які падали минулого тижня, не єдина версія розтікання річки. Справжні причини ще з’ясовують, суми збитків підраховують. Тvoemisto.tv побувало в Східниці, щоби подивитись, як місцеве населення оговтується від затоплення та які роботи тривають для ліквідації паводка, який визначили як надзвичайну ситуацію об’єктового рівня.

На цю ж тему: На відновлення дороги Східниця – Новий Кропивник пропонують скерувати резервні кошти з бюджету. Йдеться про відновлення мосту та дороги після стихійного лиха.

А також: Через затоплення на Львівщині постраждала інфраструктура в заповіднику «Тустань». Вода зруйнувала мости, забрала береги та розмила доріжки.

Ключові події:

1. ВАКС засудив екссуддю Чауса до 10 років в’язниці. Також у нього конфіскують майно й позбавлять право обіймати певні посади протягом трьох років. Його затримали одразу в залі суду.

Читайте також: ​У Києві Дніпровська РДА закупила для укриттів району 300 барабанів на майже 1 млн гривень. «Якщо ви думаєте, що сковорідка за 720 тисяч це межа, то як вам 300 шкіряних барабанів в укриття!? За 890 000 грн. І знову РДА Дніпровського району. Ще раз. В укриття. Барабани. 300. На майже 1 млн грн. Бо все інше з укриттями вже супер ок!?», – повідомив депутат Київради Леонід Ємець із посиланням на тендер у системі публічних закупівель Prozorro;

2. У ДСНС назвали ситуацію з витоком газу в Розвадові не надзвичайною. Там зазначили, що не мають фахівців, які готові визначити причини вибуху;

А також: На Львівщині понад тисячу абонентів будуть без газу. У четвер та п'ятницю, 15 – 16 червня, проводитимуть ремонт у двох відділеннях Львівщини. Споживачів просять перекрити робочі та контрольні крани та бути вдома при відновленні газопостачання;

3. Комісія Київради розпочала роботу з питань перевірки діяльності «Київміськбуду». Компанія не відновлює будівництво 18 обʼєктів. Середня затримка термінів здачі в експлуатацію будинків становить 17 місяців. Основною причиною там називають відсутність продажів і відповідно коштів, окрім цього у компанії називають свої умови для відновлення будівництва.

Читайте також: У Києві активісти у суді знову захищатимуть ландшафтний заказник Протасів Яр. Через суд активісти хочуть включити до складу заказника три земельні ділянки, які раніше були незаконно виключені. Окрім цього, планується відсудити право на безперешкодний доступ відвідувачів на територію ландшафтного заказника.

А також: На Львівщині колишній палац польського графа продадуть майже в 3 рази дорожче. Початкова ціна аукціону становила 7 млн гривень, а переможець запропонував 20 млн грн;

4. Чому майже рік чистять Піскові озера та яку спеціальну службу для цього думає створити місто. Голова комісії управління екології ЛМР Володимир Лучишин у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що очистка озер тривала довго через те, що раніше проводили лише поверхневу очистку, а цього разу працювали з дном. За його словами, наразі починають говорити про створення спеціальної служби з очистки озер при міській раді, яка буде профільно та регулярно займатись цим питанням.

Читайте також: На Личаківській у Львові відремонтують пішохідну частину за понад 1 млн грн. Роботи уже розпочалися. Зараз підрядник демонтовує старе покриття, турнікети. Опісля відбудеться вирівнювання тротуару і постелять нову плитку;

5. У Львові покажуть унікальну колекцію ікон на склі, стародруків і кераміки. На виставці можна буде оглянути одну з найбільших збірок українських ікон на склі Гуцульщини та Покуття, стародруки, свічники, ручні хрести, писанки, кераміку, текстиль, дерев’яну скульптуру. Також представлять живопис мистецького середовища Львова та Галичини 20 століття з колекції Івана Гречка.

Читайте також: При львівських парках можуть створити наглядові ради. Першим таким може стати парк імені Богдана Хмельницького.

Слава Україні. Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!