У Львові продовжили термін подачі заявок на реставрацію балконів у будинках-пам’ятках

1991 0
Балкон має бути розташований на головному фасаді.
Фото: ЛКП "Бюро спадщини"

Фото: ЛКП "Бюро спадщини"

У Львові продовжили термін подачі заявок від мешканців на реставрацію балконів на головних фасадах будинків-пам’яток. Подати її можна до 31 березня. Про це повідомили в ЛКП «Бюро спадщини».

«Програма передбачає реставрацію, ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини м. Львова», – йдеться у повідомленні.

Як взяти участь у програмі

1. З’ясуйте чи ваш будинок є пам’яткою культурної спадщини і чи ваш балкон розташований на головному фасаді та перебуває в незадовільному/аварійному стані.

2. Поговоріть із сусідами-власниками балконів та дізнайтеся чи вони погоджуються внести свою частку співфінансування, а саме: 10 000 грн. за кожен балкон, еркер чи лоджію та надають згоду на доступ до балконів та використання інженерних мереж.

3. Якщо усі власники готові взяти участь та дотримуватися вимог передбачених Програмою, представнику ініціативної групи потрібно завантажити загальну заяву, заповнити її та відправити у ЦНАП.

Читайте також: За понад мільйон гривень у Львові відреставрували 15 балконів

До заяви обов’язково потрібно вкласти передбачені додатки (від власників кожної з квартир, чий балкон подається на програму):

  • копії укладеного(-их) охоронного(-их) договору(-ів) з органом охорони культурної спадщини на кожну квартиру з балконом, який пропонується для реставрації по Програмі (якщо він у вас не укладений, його потрібно укласти з управлінням охорони історичного середовища);
  • копії технічних паспортів кожної квартири з балконом, який пропонується для реставрації по Програмі;
  • копії поверхових планів будинку – пам’ятки культурної спадщини (для їх отримання, необхідно звернутися в управляючу компанію або ОСББ).;
  • фотофіксація стану балкону(-ів), еркера(-ів), лоджії(-й), які пропонуються для реставрації по Програмі;
  • довіреність про уповноваження особи на участь у Програмі (нотаріально посвідчена). У разі, якщо хтось із власників відмовляється від участі у Програмі, учасник до заявки долучає відповідну письмову відому.

Нагадаємо, якщо будинок не є памʼяткою архітектури, однак балкон перебуває в аварійному стані, власники можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування. 80% коштів готове оплатити місто, а 20% залишиться за мешканцем. На реалізацію цієї програми з бюджету міста виділили 10 мільйонів 300 тисяч гривень. В середньому ремонт балкону коштує 100 тисяч гривень. Детальніше про те, як подати заявку на реставрацію балконів читайте тут.

З серпня до жовтня у Львові проводили обстеження балконів у будинках. Тоді обстежили 5 448 будинків, а в них58 535 індивідуальних балконів. В неналежному стані у місті перебуває 9 271 балкон.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!