У Львівській політехніці реставрують скульптури із домініканського монастиря. Що відомо

1195 0
На відновлення однієї скульптури потрібно близько 50 тисяч євро.
Скульптура святого Домініка. Суспільне Львів/Єлісавета Сілаєва

Скульптура святого Домініка. Суспільне Львів/Єлісавета Сілаєва

На кафедрі архітектури та реставрації Львівської політехніки розпочали проєкт із реставрації трьох скульптур із монастиря отців-домініканців у Підкамені. На відновлення однієї скульптури потрібно близько 50 тисяч євро. Про це Суспільному розповів завідувач кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки Микола Бевз.

За словами Миколи Бевза, три із чотирьох скульптур у бароковій техніці будуть реставрувати у Львівській політехніці. Раніше вони були у верхній частині дзвіниці на території монастиря отців-домініканців у містечку Підкамінь.

«На горі при вітрах, морозах, дощах, відповідно, дерево не витримало.Коли потім з ними поводилися, після аварії, це не був найкращий спосіб зберігання. Вони не були законсервовані», — каже Микола Бевз.

Зараз реставратори працюють над першою скульптурою. На ній ліквідували ураження та провели 3D-обміри, аби взяти участь у європейському гранті. Микола Бевз каже, що на відновлення однієї скульптури потрібно близько 50 тисяч євро.

«Ми будемо використовувати спеціальні соляні розчини, щоби просочити деревину. Потім візьмемо медичні системи, по тих системах спецрозчин заллємо й поставимо на тиждень на дві крапельниці», — розповідає Микола Бевз.

Скульптурі святого Домініка — понад 250 років. Професор кафедри архітектури й реставрації Львівської політехніки Олег Рибчинський каже, що авторство належить Мар’яну Осінському, скульптору XVIII століття. Статуя зроблена з деревини й мідних аркушів.

«Ми повинні виконати консерваційний захід робіт, зробити стабілізацію деревини. Ми повинні поборотися з пліснявою, а там її багато, з жуками. Вичисти й зміцнити цю деревину, щоб потім думати, чим приклеювати, чим заповнювати порожнину, як почистити від іншого типу забруднення, від шкідників», — каже Олег Рибчинський.

Олег Рибчинський розповідає, що це експериментальний проєкт. Згодом таку методику планують застосовувати й до інших скульптур.

Нагадаємо, скульптури первісно перебували у верхній частині костельної дзвіниці, на її наріжниках, як мистецько-композиційне доповнення шоломовидного барокового завершення. Це були чотири фігури святих: Св. Домініка, Св. Вінцента Ферарського, Св. Томи Аквінського та Св. Яцека Одровонжа. Скульптури виконані в унікальній бароковій техніці. Спочатку фігури було вирізьблено з клеєної брили деревини, а згодом на делікатно вирізьблене дерев’яне тіло накладено оболонку з тонких мідних аркушів. Мідні аркуші вирізали індивідуальної величини та конфігурації для кожної частинки скульптури. Кожен такий аркуш прибивали до дерев’яного тіла цвяшками, паралельно надаючи йому потрібну скульптурну форму за допомогою окуття.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!