«У радянські часи ніхто не займався увічненням пам’яті». У Львові розпочали другий етап ексгумації давніх поховань

5123 0
Наразі розпочали проводити демонтаж центральної алеї.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

На Личаківському цвинтарі у Львові проводять ексгумацію раніше похованих тіл. У понеділок, 30 жовтня, розпочався другий етап ексгумації. Про це повідомив керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета на брифінгу 30 жовтня.

«Сьогодні з міста зникає один із вагомих символів тоталітарної епохи. Ми працювали над цим рішенням комплексно. В межах робочої групи працюємо також над меморіалом», – зазначив колишній в.о. директора департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко.

Наразі розпочали проводити демонтаж центральної алеї, демонтаж плит і бетонного покриття. Після цього ексгумують останки. Роботи планують завершити до кінця 2023 року.

«Так виглядає, що далеко не під усіма плитами є поховання. Але ряди поховань, які вже дослідили і ексгумували, продовжили далі, і під територію алеї, і далі до території лівої частини. Вже після демонтажу плит та бетонної частини будуть досліджувати та ексгумувати останки. Потім проведуть перепоховання на одне зі львівських кладовищ», – пояснив Святослав Шеремета.

З правої частини знайшли і ексгумували 653 останки. Це поховання Другої світової війни, а лише декілька – часів Першої світової. Також були поховання післявоєнного періоду. Здебільшого – це військові НКВД, які загинули в боях з УПА.

«У радянські часи ніхто не займався ні перепохованням, ні увічненням пам’яті. Просто зробили центральну алею та розрівняли надгробки з правого та лівого боків, посадили газон. Довгий час ніхто не знав про ці поховання. Це ще раз показує сутність радянського режиму та їхнього ставлення до своїх же загиблих», – зауважив Святослав Шеремета.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розповідало історію цього кладовища і яким може бути новий меморіальний комплекс. Детальніше з цим ви можете ознайомитись за посиланням.

Довідка

Історія «Марсового поля» у Львові тягнеться від минулого століття – це було місцем захоронення вояків австрійської армії і союзників, що полягли у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил.

У 1946-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на «Марсовому полі» створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці.

Сучасний вигляд меморіал отримав у 1974 році за проєктом Андрія Шуляра, Василя Каменщика і Володимира Бойка. Меморіал був утворений трьома рядами чорних гранітних плит з іменами загиблих і двома рядами червоних плит між ними. Це мало символізувати гвардійську стрічку. 

Наталія Вареник
____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!