У Львові ще понад 400 пам’яток ознакували «Блакитним щитом». Що це означає

986 0
Йдеться про міжнародне ознакування, затверджене Гаазькою конвенцією в 1954 році.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові ознакували емблемою «Блакитний щит» 408 будинків-пам’яток культурної спадщини. Йдеться про міжнародне ознакування, затверджене Гаазькою конвенцією в 1954 році. Загалом, станом на зараз, у місті таке ознакування мають вже 794 пам’ятки архітектури.

Джерело: Львівська міська рада

«Цьогоріч завершили ознаковувати пам’ятки в середмісті та продовжили встановлення таких знаків на будівлях на вулицях Франка, Тарнавського, Городоцькій, Шевченка, Коновальця», – йдеться у повідомленні. 

Зазначимо, що міжнародний пам’яткоохоронний знак «Блакитний щит»  використовують у багатьох країнах світу. У різних країнах він може бути інтерпретований по-різному, може бути з написом чи без напису, але на емблемі завжди зображено квадрат знизу і трикутник зверху. У Львові дизайн такого інформаційного знака затвердили наприкінці 2018 року. 

Читайте також: У Львові просять зберегти історичну віллу Кшечуновичів 

Довідка: 

«Блакитний щит» – це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Конвенція була ратифікована у 1954 році 130 країнами світу. Разом з двома її Протоколами є основною міжнародною угодою, яка встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

Нагадаємо, що у Старому Селі, що у Львівському районі, повернули у власність держави Старосільський замок 17 століття, який перебував у аварійному стані.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!