У Львові відкрили унікальну фотовиставку про долі вимушених емігрантів

1643 0
Зворушливі фотоісторії переселенців з Польщі під час ІІ світової війни можна переглянути до 4 січня.
Фото: Надія Марченко

Фото: Надія Марченко

У Львові, в гостинному домі «Архистратиг», триває фотовиставка робіт «Рівність емігрантів» про долі примусово виселених з Польщі мешканців в село Нижня Білка, що неподалік Львова.

Фотопроєкт через обличчя цих людей, їхні фото переповідає історію Другої світової війни, того сумного періоду, коли українців примусово виселяли з їхніх рідних земель на Закерзонні і привозили до території України.

Переглянути виставку усі охочі зможуть до 4 січня 2021 року. Вхід безкоштовний.

Авторкою ідеї фотовиставки «Рівність емігрантів» є Тетяна Грудень. За її словами, все почалося із простих непрофесійних фотографій села Нижня Білка. Вона  їх завантажувала на Google maps та виставляла на широкий загал. Та коли побачила багато схвальних відгуків та чимало переглядів, захотілося розширити проєкт.

Автор світлин – фотографиня Тетяна Підіпригора. Саме її фотографічні роботи та портрети найстаріших мешканців села Нижня Білка і увійшли в проєкт.

Спочатку проєкт мав назву «Село. Особистості», проте згодом його переіменували на «Рівність емігрантів», бо зрозуміли, що у селі всі переселенці і треба робити акцент саме на їхніх долях.

«Через фотопроєкт намагаємося віддати шану переселенцям. Ним показуємо життя, побут, роботу реальних людей села», – аргументує Тетяна Грудень.

Усі фотографії чорно-білі. За словами Тетяни Підіпригори, так краще передати емоції людей.

Відвідали виставку й очевидці буремних подій та переселенці тих часів, фото яких зараз знаходяться на фотовиставці в гостинному домі «Архистратиг».

Фотовиставку організувала ГО «Простір вільних ініціатив» спільно з Національною молодіжною радою України в рамках проєкту «Зміцнення молодого громадянського суспільства та культури пам’яті». У співпраці з DBJR, BDKJ, ТУСК «Обнова» та за фінансової підтримки МЗС Німеччини.

Партнерами ініціативи також виступили Львівська обласна універсальна наукова бібліотека та медіа-хаб «Твоє місто».

Позиції, висловлені у матеріалах, не завжди відображають погляди Національної молодіжної ради України, DBJR, BDKJ, ТУСК «Обнова» чи МЗС Німеччини.

Фото: Надія Марченко

*Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!