У їхніх зморшках такі різні емоції. На фотовиставці в «Архистратизі» покажуть долі переселенців з Польщі

2731 0
Організатори намагаються подати події Другої світової війни у сучасному форматі

У Львові, в гостинному домі «Архистратиг», пройде фотовиставка робіт «Рівність емігрантів» про долі примусово виселених з Польщі мешканців села Нижня Білка Львівської області.

Як зазначають організатори, вони намагаються подати події Другої світової війни у сучасному форматі, щоб молодь відчула всю біль та поневіряння тих, кого у ті буремні роки фактично викинули з рідних місць.

За їх словами, старші люди часто скаржаться, що онукам їхні розповіді про ті часи зараз нецікаві. Авторка ідеї, бібліотекарка Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки та мешканка села Нижня Білка Тетяна Грудень переконана, сучасні покоління не мають морального права забувати, як це все відбулося. «Ці бабусі, дідусі соромляться камери, але з охотою співають, декламують вірші і розповідають життєві історії», – зазначила вона.

На виставці можна буде почути реальні історії людей, які пережили ці лихоліття.

«Для старших людей дуже важлива наша увага. Коли селяни згадують молодість, у їхніх очах ховаються сльози, а в зморшках – такі різні емоції», – розповідає про цей проєкт фотографиня Тетяна Підіпригора.

У планах фотовиставку про переселенців показати у школі села Нижня Білка. А 24 грудня о 14.30 її відкриття відбудеться у цокольному приміщенні гостинного двору «Архистратиг». Вхід вільний. 

Фотовиставка організована ГО «Простір вільних ініціатив» спільно з Національною молодіжною радою України в рамках проєкту «Зміцнення молодого громадянського суспільства та культури пам’яті». У співпраці з DBJR, BDKJ, ТУСК «Обнова» та за фінансової підтримки МЗС Німеччини.

Партнерами ініціативи також виступають Львівська обласна універсальна наукова бібліотека та медіа-хаб «Твоє місто».

Позиції, висловлені у матеріалах, не завжди відображають погляди Національної молодіжної ради України, DBJR, BDKJ, ТУСК «Обнова» чи МЗС Німеччини.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!