Чому у Львові вимагають закрити Генконсульство Росії на Костя Левицького, і що кажуть юристи

2203 0
Активісти з'ясували, що уряд України сплачує відшкодування за розміщення консульства РФ власникам приміщення, яке розташоване на вулиці Патона, 7 А, за адресою, де консульство було раніше, до 2002 року.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

У Львові вимагають перевірити законність діяльності консульства Російської Федерації у приміщеннях на вулиці Костя Левицького, 95. Активні ветерани АТО, які впродовж кількох місяців досліджували державні реєстри та інші документи, з’ясували, що, ймовірно, Генконсульство Росії за цією адресою працює із порушеннями.

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

Активіст та учасник бойових дій Андрій Лібич розповів, що МЗС України не надавало офіційного дозволу на розміщення Генкольсуства РФ на вулиці Костя Левицького, 95 у Львові. Цю інформацію вдалось отримати у відповідь на офіційний запит.

«Станом на сьогодні МЗС України не надавало офіційного дозволу на розміщення генкольсуства РФ на вулиці Костя Левицького,95 у Львові. Місце знаходження консульської установи підлягає схваленню держави перебування, також і зміна місця знаходження консульства може здійснюватися тільки за згодою держави перебування. Відомо, що генкольсульство РФ знаходиться у центрі Львова з 2002 року. Вони самовільно переїхали з вулиці Патона, 7А», – зазначив Андрій Лібич.

Також активісти зазначають, що за витягом з містобудівного кадастру Львова, територія за адресою Костя Левицького, 95 займає понад 7 тисяч метрів квадратних. На ній є п’ять будівель, дві з яких житлові, а поруч з територією, де нині працює консульство, є землі місністерства оборони України.

Читайте також: Через загрозу російської інтервенції у Львові пропонують створити концепцію тероборони

«З витягу з містобудівного кадастру бачимо, що на цій території є 5 будівель – дві житлові будівлі і три нежитлові. Відповідно до даних з реєстрів, за адресою розташовані лише нежитлові приміщення площею понад 50 метрів квадратних. Також там йдеться про двох власників цих приміщень. У 2003 вони були у власності Євгена Рудого, на підставі договору дарування. У 2016 році опинилось у власності Марії Калинович, також як дарунок. Як виникло первинне право власності – невідомо. Тож у держреєстрі не зазначено, ні як виникло право власності на майно, ні те, що за цією адресою є два житлові приміщення. Також немає інформації про те, що ці будівлі надавались в оренду. Тому, яким чином там знаходиться консульство, не відомо», – зазначила юристка Тетяна Могінська.

Вона також додала, що за адресою Костя Левицького, 95 розташоване об’єднання співласників багатоквартирного будинку «Анна».

Учасник АТО і депутат Львівської міської ради від фракції «Голос» Ігор Шолтис зазначив, що уряд України сплачує відшкодування за розміщення консульства РФ власникам приміщення, яке розташоване на вулиці Патона, 7 А, за адресою, де консульство було раніше, до 2002 року.

Читайте також: «Час перевірити бомбосховища і плани евакуації з будинків». Експерт – про загрозу з боку Росії

«Юридична адреса консульства РФ у Львові – вулиця Патона, 7 А, а вулиця Костя Левицького, 95 не є юридичною адресою консульства, отже, не може вважатися офіційно частиною Російської Федерації, згідно з міжнародних договорів. У нас буде вимога до ЛКП, які обслуговують ці об’єкти, припинити їх ослуговування. Зважаючи на те, що ми не маємо жодних відповідей на те, в якому порядку платяться податки і за яку кількість обслуговуючих об’єктів за цією адресою. Окрім того, будемо скеровувати звернення до Служби безпеки та Міністерства юстиції щодо вчинення державною владою реєстраційних дій з порушенням вимог законодавства. Маємо вимоги до Львівської міської ради, до структурних підрозділів департаменту містобудування провести перевірку законності використання земель міста об’єднанням багатоквартирних будинків «Анна», яке зареєстроване за адресою Костя Левицького,95, а також консульством РФ», –  зазначив Ігор Шолтис.

Він також додав, що вони скерують звернення і до ЛОДА, аби там відреагували і вимагали від консульської установи звільнити приміщення і земельну ділянку, яку, як вважають активісти, використовують з порушенням законодавства.

Також Ігор Шолтис додав, що вони звернуться і до Міністерства внутрішніх справ України з проханням припинити охорону території і приміщень на вулиці Костя Левицького, 95.

Читайте також: «Україна для Росії пріоритет номер один». Аналітик – про можливе російське вторгнення

Адвокат Іван Городиський у коментарі Тvoemisto.tv пояснює, що за законом доступ до приміщень, де ведеться діяльність консульської установи, можлива лише за згоди глави консульської чи дипломатичної установи. Йдеться не лише про юридичну, а й про фактичну адресу консульства.

«Недоторканість консульських приміщень передбачена статтею 31 Віденської конвенції про консульські зносини. Відповідно до неї, представники влади (в тому числі правоохоронних органів), можуть мати доступ лише зі згоди глави консульської чи дипломатичної установи або ж у випадку стихійних лих. Також, приймаюча держава зобов'язана вживати заходів для забезпечення безпеки консульської установи. При цьому, в Конвенції мова йде про приміщення де ведеться діяльність консульської установи, а не про юридичну чи фактичну адресу», – роз’яснює він.

Адвокат додає, що будь-який несанкціонований доступ до такого приміщення буде грубим порушенням міжнародних зобов'язань України. Крім непередбачуваної політичної, це може мати дзеркальну формальну реакцію, у формі припинення діяльності консульських установ України на території Росії.

«Це, своєю чергою, позбавить навіть теоретичного консульського захисту сотні тисяч громадян України, які перебувають на території Росії. А саме це багато років і є ключовим аргументом для збереження дипломатичних відносин між Україною та Росією», – додав адвокат.

Нагадаємо, учасники ветеранського середовища «Суспільство майбутнього», які є ініціаторами розслідування у справі російського консульства, впродовж п'яти місяців вивчали появу Генерального російського консульства у Львові. Вони хочуть ініціювати проведення обшуків у приміщенні на вул. Костя Левицького, 95, де розташований консулят, і виселити російське представництво звідти.

Вікторія Савіцька

Відео Дар'ї Кучер



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!