Київ

У Миколаївському костелі у Києві низка експертиз підтвердили незадовільний стан конструкцій споруди

713 0
У парафії кажуть, що Мінкульт не в змозі виконати реконструкцію храму.
Костел святого Миколая в Києві

Костел святого Миколая в Києві

Сьогодні, 12 травня до костелу святого Миколая у Києві прибула комісія Мінкульту. Про це повідомили у парафії храму.
 
Там розповіли, що це перші відвідини з міністерства за останній рік. У парафії припускають, що чиновники вимушені вживати певних заходів, проте поки не зрозуміло яких саме.
 
«Схоже, МКІП після впевнених дій вірян-католиків врятувати цю святиню від цілковитої руйнації вимушене вживати якісь дії, проте його наміри досі незрозумілі. Досі невиконані зобов’язання меморандуму, і всі наступні листи-відповіді Міністерства на запити парафії є просто формальними відписками та суперечать меморандуму», – йдеться у дописі парафії у Facebook.
 
Раніше настоятель храму отець Павло Вишковський зазначав, що Мінкульт не в змозі реалізувати складну реставрацію сакральної будівлі. Втім це під силу католицькій Церкві за підтримки благодійників зі всього світу.
 

«Кошти на реставрацію готові надати представники релігійної спільноти у США, Польщі, Італії, Бельгії та інших країнах, однак лише після того, як костел буде офіційно закріплений за парафією», – зазначає настоятель храму.

Також у парафії опублікували висновки експертиз останніх років, зокрема експертизу 2023 р., яка була зроблена з фотофіксацією пошкоджень на 72-х сторінках. Відповідно до неї підтвердився незадовільний стан конструкцій костелу, що було зумовлено: 

 – порушенням ґрунтової основи під час будівництва гілок метро під спорудою, що, безперечно, викликає вібрацію конструкцій і шум у приміщеннях під час руху потягів метро;
 – руйнуванням гідроізоляції, намокання конструкцій нижче рівня землі, корозію бетону та арматури перекриттів, осипання штукатурки нижнього (підвального) поверху, зокрема добудованих в 1979 р. технічних приміщень;
 – зруйнованим під дією природних чинників, безгосподарності, а також і пожежі 3 вересня 2021 р., оздобленням, руйнуванням скульптур, вівтарів, внутрішніх приміщень;
 – потребою ретельної реставрації, відновлення та підсилення багатьох декоративних конструкцій, опорядження фасадів, встановлення енергоефективних конструкцій вікон, зокрема з вітражами, скульптур тощо;
 – незадовільним станом конструкцій веж, даху та покриття (корозія металевих та деструкція дерев’яних конструкцій), протікання даху тощо. 
 
 

Також він нагадав, що фасад храму уквітчаний тріщинами та більшими пошкодження, які виникли за останні роки, коли парафія користувалася своїм храмом, як позиченим:

«Якщо подивитися на будівлю храму, це виглядає як наслідки ракетних обстрілів. Але, на превеликий жаль це ілюстрація господарювання та ефективності урядування нашої влади протягом усіх 30 років незалежності влади. Цей унікальний витвір архітектури пережив більшовицьке пограбування, німецьку окупацію, бідність 90-тих, але не може пережити суспільну байдужість та ницість влади», – каже настоятель костелу.

Павло Вишковський висловив сподівання, що влада відійде від "совєтщини" та поверне костел його законним власникам – Римсько-Католицькій парафії св. Миколая.

Зазначимо, 1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел св. Миколая мав бути переданий римокатоликам, втім своїх зобов'язань Мінкульт досі не виконав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!