Київ

У небі над Києвом помітили оптичне явище — «сонячне гало»

5138 0
Таке явище виникає внаслідок заломлення та відбиття світла в льодяних кристалах.
Сонячне гало. Фото: ФБ/Жанна Боднарук

Сонячне гало. Фото: ФБ/Жанна Боднарук

Природне явище - сонячне гало зараз можна спостерігати в небі над Києвом. Відповідними фото діляться користувачі соцмереж. 
 
Загадкові кільця довкола Сонця з'явилися у небі близько обіду 3 травня. У перекладі з грецької слово «гало» означає «сяйво»  або «німб».
 

Сонячне гало — це світле слабко забарвлене коло навколо Сонця. Таке оптичне явище виникає внаслідок заломлення та відбиття світла в льодяних кристалах і спостерігається найчастіше в атмосфері у перисто-шаруватих хмар, рідше — за інших умов. Кристали льоду діють як оптична призма, саме тому ми бачимо біле кільце довкола небесного світила. Всього відомо кілька десятків різновидів гало (до 90). 

 
 
 
 
 
В Україні сонячне гало можна спостерігати 70-120 разів на рік, але переважно у вигляді малопомітного явища. Яскраве і добре помітне гало з'являється 10-20 разів на рік.
 
Поява гало часто свідчить про зміни в погоді - похолодання, прихід вологих атмосферних фронтів.
 

Зазначимо, що ввечері 29 квітня у Києві та області можна було побачити інше рідкісне явище – місячне гало. Фотографії унікального атмосферного явища миттю поширили в соцмережах. 

Нагадаємо, незвичайне світіння було помітно в небі над Києвом пізно ввечері 23 квітня. Це було північне сяйво - небо в Києві та кількох областях нашої країни забарвилося в характерні відтінки рожевого і зеленого.

 
ТЕГИ: погода

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!