У Львові покажуть унікальний фільм про Йосипа Сліпого

4092 0
Львів’ян запрошують на перегляд фільму «Справа Рифи» у автентичного підземелля Преображенської церкви.

20-го серпня покажуть кіно про життя Патріарха Йосипа Сліпого «Справа Рифи». Унікальний фільм, якого немає в інтернеті, львів'яни зможуть побачити у підземеллі Преображенської церкви. 

Локація: вулиця Краківська, 21 (вхід із боку вулиці Лесі Українки).
Початок: о 13.00.
Хронометраж фільму: 105 хвилин.
Вхід: добровільна пожертва для зйомок наступних фільмів.

Детальніше про підземелля Преображенської церкви можна дізнатися тут: У центрі Львова відкрили для огляду автентичне підземелля храму. Фото

Довідково. Фільм «Справа «Рифи» охоплює період з 1945-го по 1963-го роки та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого. Особливу увагу приділено історичним подіям та визначним особистостям того періоду та їх впливу на долю патріарха. Героями фільму стали папа Іван ХХІІІ, президент США Джон Кеннеді, генеральні секретарі ЦК КПРС Йосип Сталін та Микита Хрущов.

Назву стрічці дала агентурна справа «Рифи», яка зберігається в архіві СБУ України. У 33-х томах справи докладно задокументовано, як радянська влада розробляла та втілювала в життя план знищення Української Греко-Католицької Церкви та її Глави Йосифа Сліпого. Ці документи, які радянська репресивна система дбайливо збирала та зберігала, стали основою фільму. До стрічки увійшли свідчення учасників та очевидців подій, коментарі істориків із України, Італії, США, унікальні кадри кінохроніки, які знімальна група розшукала в українських та іноземних кіноархівах. Автор фільму свідомо уникає пафосу, штампів та особистих оцінок, надавши можливість говорити про подвиг та незламність патріарха Йосифа Сліпого документам та очевидцям подій.

Робота над фільмом розпочалася в 2015-го році, зйомки проходили в Україні, Італії, Сполучених Штатах Америки. Прем’єра відбулася у березні 2017-го року.

Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!