Київ

У справі про захоплення землі на дамбі Київської ГЕС затримали власника компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу

802 0
Бізнесмена і його брата звинувачують у незаконному заволодінні 7 га землі вартістю понад 20 млн грн
Ігор Мазепа, власник ІК Concorde Capital. Фото:Concorde Capital

Ігор Мазепа, власник ІК Concorde Capital. Фото:Concorde Capital

На КПП "Медика-Шегині" на кордоні з Польщею затримали власника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу. Про це повідомляє ДБР.

Правоохоронці не вказують ім'я підозрюваного, інформацію підтвердили  в Concorde Capital.

Бізнесмена затримали у справі про заволодіння землею на дамбі Київського водосховища для будівництва котеджного містечка Goodlife Park. Також правоохоронці затримали його брата та ще двох осіб.

Кілька місяців тому ДБР і поліція заявили про викриття незаконної приватизації 7 гектарів землі на території дамби Київської гідроелектростанції між Хотянівкою та Лебедівкою.

За версією слідства, у 2021 році ці ділянки, які належать до земель водного фонду, було незаконно відчужено з державної власності та безоплатно передано у приватну власність підставним особам нібито для ведення садівництва. Більшість з них були студентами київських вишів, які погодилися на пропозицію за гроші.

Потім ділянки перепродали і зрештою вони опинилися у забудовників. На цих землях побудували кілька котеджних містечок. При цьому, щоб обійти отримання дозволів, за документами хати оформили як "збудовані господарським способом у 1991 році".

Такі маніпуляції давали можливість зареєструвати право власності на будівлю без отримання відповідних дозволів і погоджень у Державній інспекції архітектури та містобудування.

У цій справі уже оголошено вісім підозр, п'ятьох осіб затримали.

Затримання свого шефа компанія Concorde Capital пов'язує його не з розслідуванням, а з позицією Мазепи стосовно «тиску силовиків на бізнес». Там наполягають, що бізнесмен часто виїжджав за кордон у робочих відрядженнях, а силовики без ухвали суду провели обшук автомобіля.

У Concorde Capital  також заявляють, що і обшуки в офісі компанії проводяться без ухвали суду.

Компанія має великий інвестиційний портфель, куди входять завод "Кривий Ріг Цемент", мережа клінік "Добробут", котеджне містечко GoodLife Park на дамбі Київського водосховища, заміський готель-ресторан Shelest, група компаній "Енергозбереження", онлайн-магазин MakeUp, компанія Sela Energy з ліцензією на видобування газу у Львівській області.

Нещодавно Concorde Capital набула 94% акцій київського заводу "Кузня на Рибальському", що належав експрезиденту Петру Порошенку, а у 2018 році був проданий групі компаній ТАС Сергія Тігіпка. Цікаво, що в 2014 році Мазепа балотувався до Верховної Ради за списком партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна", але вона не подолала прохідний бар'єр.

За даними NV, ДБР вимагає встановити Мазепі заставу в 700 млн грн, а його  брату Юрію Мазепі - 500 млн грн. 

При цьому, як кажуть у компанії, сума збитків, які інкримінують підприємцям, становить 7 млн грн. Водночас, за даними правоохоронців, оціночна вартість зазначених земель становить понад 20 млн грн.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!