У «жовтій» зоні посилюють карантин, а для «жовтого» Covid-сертифікату скоротять термін дії

3706 0
Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним.
Фото: PIXABAY

Фото: PIXABAY

Міністерство охорони здоров'я пропонує внести зміни до постанови №1236 і в такий спосіб посилити карантинні обмеження для регіонів у «жовтому» рівні епідемічної небезпеки. Про це сьогодні, 24 листопада, на засіданні уряду повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

«Ми в Україні фіксуємо спад хворих на коронавірус в кожній області. Зайнятість ліжок з киснем з понеділка в кожному з регіонів вже є меншою за індикаторний показник червоного рівня епіднебезпеки. Однак Європа щодня б’є рекорди захворюваності на Covid-19 і саме через повторні спалахи в низці європейських країн. Локдаун для невакцинованих розпочався в Чехії, Словаччині і Австрії, і ми також маємо готуватися до можливого повторного зростання кількості випадків Covid-19», – каже він.

Читайте також: Які фактори підвищують ризик виникнення тромбозів і до чого тут вакцинація. Пояснення

Якщо раніше бізнес міг обирати, як працювати у «жовтій» зоні: не перевіряти документи про вакцинацію/негативний тест і працювати з обмеженням по площі або перевіряти документи та працювати без певних обмежень по площі, то тепер громадські чи заклади культури, ресторани, спортзали тощо можуть працювати, лише якщо весь персонал вакцинований принаймні однією дозою, має сертифікат про одужання чи негативний тест. Це ж стосуватиметься і відвідувачів.

За словами міністра, представники закладів мають не просто запитувати про сертифікат вакцинації чи перевіряти його наявність візуально на вході закладу, а зчитувати QR-код із сертифіката через додаток «Дія». Після цього на смартфоні перевіряючого покажуть статус сертифікату – чинний чи нечинний.

«Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. У випадку відсутності у співробітників чи відвідувачів власнику закладу загрожуватиме штраф від 34 до 170 тисяч гривень», – уточнив він.

Читайте також: Як Сovid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Вloomberg

Окрім цього, відповідно до змін, скоротять термін дії «жовтих» сертифікатів вакцинації про одне щеплення від Сovid-19. Він буде становити 30 днів, а раніше був чинний 120. Зміни набудуть чинності через 7 днів після публікації.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!