Україна

Ракети ATACMS, які Україна отримала від США. Які нові загрози вони можуть створити для росіян

852 0
Застосування українськими військовими ракет підтвердив президент Зеленський.
Фото: Ракети ATACMS/Мілітарний

Фото: Ракети ATACMS/Мілітарний

Україна, ймовірно, таємно отримала від США ракети ATACMS, які наші військові вже успішно застосовують у бою проти окупантів. Про це повідомляє BBC News Україна. 

Наразі ракети ATACMS – це найбільш далекобійна зброя, яку отримувала Україна. Проте, як повідомили джерела BBC, наразі їхня кількість не є великою. Керівництво країни домагалось передачі цієї зброї від США понад рік, аби мати змогу атакувати військові об’єкти, які розташовані в тилу ворога.  

Також інформацію про передачу зброї у своєму вечірньому зверненні 17 жовтня підтвердив президент Зеленський, зазначивши, що удари по окупованому Бердянську та Луганському нанесли саме американськими ракетами ATACMS. Як повідомили у пресслужбі Сил спеціальних операцій ЗСУ, в рамках операції «Dragonfly», у зазначених окупованих містах вдалось знищити 9 ворожих гелікоптерів, спецтехніку, пускову установку ППО, склад боєприпасів та злітну смугу аеродромів

Читайте також: Польща більше не постачатиме Україні зброю. У чому причина

За даними The New York Times, йдеться про 20 таких ракет, які США відправили Україні. Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували, які наслідки для росіян матиме можливість України використовувати далекобійні ракети ATACMS – становитиме загрозу для авіації рф та ворожих складів боєприпасів у тилу. 

Аналітики зазначають, що українські удари по оперативно важливих російських аеродромах в Україні, ймовірно, змусять російське командування розосередити авіаційні засоби і перебазувати частину літаків на аеродроми, віддалені від лінії фронту. 

Поява ракет великої дальності ATACMS також становить значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і, ймовірно, змусить російське командування обирати між укріпленням існуючих складів або подальшим розосередженням складів по всій окупованій Україні.

Довідка про ракети ATACMS 

ATACMS – сімейство армійських тактичних ракетних систем, які виготовляють у США з 1988. Проте їх регулярно модифікують та додають нові покращення. Радіус ураження деяких підвидів може сягати до 300 км, та точних даних, які саме ракети надали Україні, немає. Зазвичай їх запускають із пускових установок HIMARS і M270 MLRS, які вже є на озброєнні в Україні та активно використовуються в бою. 

Нагадаємо, що Данія передасть 19 винищувачів F-16 Україні після того, як українські пілоти завершать навчання.

Володимир Федорович
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!