Український народ нагородили німецькою премією «За мир та права людини»

698 0
Премію імені Льва Копелева присудили народу України.
Умовне фото

Умовне фото

Український народ став лавреатом щорічної німецької премії імені Льва Копелева «За мир та права людини». Про це повідомляє пресслужба Форуму Льва Копелева. 

«На його (Льва Копелев – ред.) батьківщині мужній український народ захищає демократію, права людини та власну свободу проти російської агресії. Він бореться за мирне спільне майбутнє разом з вільними народами Європи. За це також боровся і Лев Копелев», – йдеться у повідомленні. 

Нагородження відбудеться 22 жовтня 2023 року у центральному залі Кельнської регіональної ощадної каси (Kreissparkasse Köln). Її вручать Віталію та Володимиру Кличкам, парамедикині Юлії «Тайрі» Паєвській та Харківській правозахисній групі. 

Організатори пояснили вибір українців для вручення премії. Вони переконані, що брати Клички є «борцями за демократію, права людини та європейське майбутнє України». Зазначається, що Юлія Паєвська є «справжньою народною героїнею». Парамедикиня допомагала пораненим під час облоги Маріуполя, три місяці перебувала у російському полоні. 

Для довідки

Гуманіст та правозахисник Лев Копелев народився в Києві. Поділяв ідеї європейських демократів, підтримував чехів під час «Празької весни» та польську профспілку «Солідарність». За протест проти негуманного ставлення до мирних громадян Німеччини у СРСР його засудили до 10 років сталінських таборів. У 1980 році Копелева позбавили радянського громадянства, жив в еміграції у Німеччині. 

Форум Льва Копелева з 2001 року щорічно нагороджує премією на честь гуманіста людей, проєкти чи організації, які «виявляють активну участь у діяльності, вірній духу Лева Копелева».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!