Київ

В КМДА пояснили, що сталось з озером Синє, та чому його досі не рятують

1116 0
Ще у квітні кияни звернулись до міської влади з вимогою вжити заходів з порятунку Озера Синє в Подільському районі столиці, яке є єдиним у місті озером льодовикового періоду. Зараз воно майже остаточно висохло.

Тим часом проєктна документація з розчищування і поглиблення озера ще не пройшла усі етапи затвердження у владних кабінетах. Про це повідомили у Департаменті захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА на запит «Твого міста».

Причини обміління

Як повідомили у  Департаменті, за результатами досліджень ТОВ «ВОДБУД-УКРАЇНА», проведеного ще у 2020 році, причини обміління озера Синього в Подільському районі столиці мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру — зокрема водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Водночас, як повідомили у КП «Плесо», фахівці проведуть ще одне дослідження озера.

«Прозоро інформуємо громадськість стосовно ситуації навколо Синього озера, що на Виноградарі. Враховуючи надшвидкі кліматичні зміни, оновлюємо інформаційно-аналітичний зріз геологічної розвідки коштом підрядника без залучення фінансування з міського бюджету», - йдеться у повідомленні комунальників.

 

Як планують рятувати?

Згідно з проєктом, розробленим фахівцями ТОВ «ВОДБУД-УКРАЇНА», передбачається розчищування озера і відновлення його гідрологічного режиму через відкриття підземних джерел і наповнення водою природним шляхом. Окрім того, планується виконати розчищення з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою. Також проєктом передбачено благоустрій території довкола озера Синє.

Раніше Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА вніс виконання робіт щодо озера до Переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Також Департамент підготував проєкт розпорядження про Розподіл коштів природоохоронного фонду, який передбачав виділення коштів на ревіталізацію озера.

Відповідно до розпорядження Київської міської військової адміністрації від 14.08.2023 № 597 затверджено розподіл коштів міського природоохоронного фонду для фінансування заходів зі збереження озера Синє.

Чому досі не почалися роботи?

Як пояснили у Департаменті, станом на сьогодні проєктна документація перебуває на розгляді в Державній службі геології та надр України й Державному агентстві водних ресурсів України.

У КМДА наголосили, що заплановані на 2023 рік роботи будуть виконуватись відповідно до проєктних рішень робочого проєкту «Розчистка та благоустрій озера Синє у Подільському районі» (коригування) лише в частині покращення екологічного, санітарного та гідрогеологічного стану водойми озеро Синє.

«На цей час проєктна документація знаходиться на етапі перезатвердження відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 560 «Про затвердження Порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», на виконання підпункту 2 пункту IV протоколу № 2 розширеного засідання Колегії виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 18 квітня 2019 року», - йдеться у відповіді на запит.

Заходи з відновлення озера Синє почнуть виконувати після визначення виконавця будівельних робіт відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

Тим часом, інформують у Департаменті,  «з метою забезпечення належного санітарного стану прилеглої до озера території, працівниками КП «Плесо» періодично провадяться роботи з очищування від сміття шляхом його збирання та подальшого вивозу підрядною організацією».

Нагадаємо, у квітні на сайті Київської міської ради з'явилася петиція, у якій кияни просять столичну владу врятувати Синє озеро. Петиція набрала необхідну для розгляду кількість підписів і була підтримана міським головою Віталієм Кличком.

Як стало відомо, у вересні озеро майже повністю висохло.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!