Київ

В Києві студент виманив у громадян 100 тисяч через сайти-клони «Приват24», Укрсиббанк, «Дія» і «єПідтримка»

1784 0
Шахрай під приводом надання допомоги від держави отримав дані банківських карток громадян
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Печерський суд розглядає справи студента, який обікрав громадян, які сподівались отримати фінансову допомогу. Про це свідчать дані справи у Реєстрі судових справ.

Підозрюваний створив кримінальну групу, що використовувала фішингові посилання, що нагадували вхід до систем онлайн-банкінгу та інших фінансових послуг, щоб шахрайським шляхом вводити потерпілих в оману та викрадати їх особисті дані, включаючи банківську інформацію. Для взаємодії з жертвами використовувався закритий Telegram канал і чат-бот.

За матеріалами справи, загальна сума завданих збитків склала 107 951 грн. У серпні організатора банди було затримано правоохоронцями і повідомлено про підозру.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з заставою у розмірі 2 002 000 грн., але пізніше розмір застави було зменшено до 198 480 грн. Досудове розслідування у кримінальному провадженні було продовжено до 22 лютого 2023 року.

Наразі суд змінив запобіжний захід на домашній арешт з обмеженням переміщення з 22:00 до 07:00. Розслідування продовжується.

Зазначимо, що банки застерігають користувачів, щоб не стати жертвою шахраї,  ніколи не нікому не можна не повідомляти ПІН-код  або CVV2-код картки, а також паролі, що надходять у SMS. 

Окрім банкоматів, терміналів самообслуговування та POS-терміналів, запитати ПІН-код вашої картки може тільки система Інтернет-банкінгу. У цьому випадку треба переконатися, що сторінка справжня, а не підроблена. Як правило для цього варто уважно придивитися до адреси сайту в адресному рядку -  у підробки вона буде відрізнятися від справжньої однією чи кількома літерами.

Станіслав Нестеренко

ТЕГИ: шахраї, київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!