В Україні скасували застарілі форми медичної облікової документації

6876 0
У вівторок, 13 березня набрав чинності Наказ МОЗ України № 157, що скасовує низку форм первинної облікової документації.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

МОЗ скасувало застарілі форми первинної облікової документації. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Відповідно до нового наказу, медичні працівники не будуть зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати облікові форми, що були запроваджені ще за радянської системи.

Наказом Міністерства скасовані останні талони та звітність по диспансерному нагляду. Водночас, МОЗ починає перехід на модель викликів лікарів додому та використання класифікації ICPC-2 у щоденній практиці лікарів. Також, відтепер медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок є непотрібною.

Згідно з наказом, чинність втрачають форми:

  • № 025-2/о «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів»

  • № 030/о «Контрольна карта диспансерного нагляду»,

  • № 025-3/о «Медична карта студента № __»

  • № 025-4/о «Талон на прийом до лікаря»  

  • № 025-6/о «Талон амбулаторного пацієнта»  

  • № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)»

  • № 031/о «Книга запису викликів лікарів додому»

Скасування відповідних форм передбачено в рамках полегшення роботи лікарів та звільнення їх від зайвої роботи. Наказом також передбачається запровадження форми 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів», що стане стандартом обліку візитів пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватись автоматично із записів амбулаторної карти. Також наказ суттєво спрощує і форму узагальнення обліку візитів № 039/о «Відомість обліку відвідувань пацієнтів».

Читайте також: Навіщо підписувати декларацію із сімейним лікарем

Скасування в медичних закладах первинної ланки талонів пояснюють тим, що за даними відомства, за роки незалежності на заповнення деяких з них медичні працівники витратили не менш ніж 500 000 000 годин. На папір для цих талонів використали близько 2 000 000 дерев, або 5 000 гектарів лісу. Скасування талонів стане кроком до переходу до електронних систем МІС та eHealth.

Окрім того, в МОЗ скасували так звану диспансеризацію. Відповідно до повідомлення, Україна переходить на модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику з середини року. Ця модель є традиційною для цивілізованих країн світу.

Читайте також: П’ять медичних міфів, які можуть зашкодити вашому здоров’ю

З 13 березня 2018 року в Україні скасовується Книга запису викликів лікарів додому (№ 031/о). Лікар не буде зобов’язаний звітувати про відвідування усіх пацієнтів, що повідомили реєстратуру. Відтепер пацієнт та лікар зможуть отримати доступ один до одного по телефону та будуть разом приймати рішення про необхідність візиту додому.

Усе звітування про прийоми, проведені лікарем, зводиться до 4 цифр в день: загальна кількість звернень дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома. Ці відомості фіксуватимуться у втричі скороченій формі 039/о.

Окрім того, з 13 березня в Україні скасовується форма № 025-3/о «Медична карта студента». У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка. Відтепер студенти зможуть обрати будь-якого сімейного лікаря або терапевта за місцем фактичного проживання, підписати з ним декларацію та отримувати всі послуги разом з будь-якими необхідними довідками щодо стану здоров‘я. Студентські поліклініки, які існують зараз, будуть конкурувати за пацієнтів на загальних умовах.

Читайте також: Сон, обійми і кава. Що насправді впливає на імунітет

В Міністерстві заборонили пред’являти медичні картки дітей для вступу у школу чи дитячий садок. Згідно із повідомленням МОЗ, зберігання персональних медичних даних в навчальних закладах протирічить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Усі дані про дитину мають зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію. Тож від батьків не мають права вимагати медичних довідок дітей.

Окрім того, «Журнал реєстрації амбулаторних хворих», в якому фіксувалися ім’я хворого, його вік, місце проживання, роботи, навчання, перетвориться на «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів».

Читайте також: Пологи в Україні завжди будуть безкоштовними. Супрун запевнила

Цей журнал буде стандартом обліку звернень пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватись автоматично із записів амбулаторної карти. Заклади ПМД, які наразі не мають комп’ютерів, будуть вести на перехідному етапі таку відомість в паперовій формі.

Для кожного звернення кодується причина звернення пацієнта, код діагнозу та дії лікаря за кодами ІСРС-2. Зміна цього журналу відкриває практичне впровадження системи ICPC-2 на рівні лікарів.

Читайте також: Хто очолив Національну службу здоров’я України

Окрім того, в МОЗ готують уніфікацію існуючих форм амбулаторних карт і їх узгодження з процесами комп’ютеризації. У результаті має залишитися лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям. Також здійснюється робота щодо переробки та суттєвого скорочення звітних статистичних форм.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!