Від сьогодні українці можуть змінювати мобільного оператора без втрати номера. Як це зробити

4736 0
Змінити номер можна онлайн або в магазині обраного оператора.
Фото: kakotvet.com

Фото: kakotvet.com

Сьогодні, 1 травня, в Україні запрацювала послуга MNP (Mobile Number Portability) – збереження номера після зміни мобільного оператора. Відповідний закон ухвалили ще в 2010 році, але включення послуги постійно відкладали.

Щоб змінити оператора, потрібно:

  • зареєструвати номер (для абонентів передплаченого зв’язку). Для цього треба зайти у персональний кабінет на сайті  поточного оператора, перевірити його статус та, за потреби, заповнити заявку, завіривши її електронно-цифровим підписом (ЕЦП). Зареєструвати номер також можна у будь-якому магазині поточного оператора, надавши паспорт чи інший документ, що підтверджує особу;
  • подати заявку. Перед цим необхідно перевірити, чи номер зареєстрований на вас (у кол-центрі чи магазині оператора), подати заявку онлайн на сайті оператора, до якого хочете перейти, або у крамниці.
  • отримати нову SIM-карту. Новий оператор має перевірити, чи ваш номер можна перенести, після чого надати нову карту;
  • перевести номер. Оператор зробить це автоматично після того, як видасть нову карту.

Сам оператор може відмовити у послузі MNP, якщо номер зареєстрований не на вас або не зареєстрований узагалі, у заяві подані неповні або недостовірні дані, номер не працює з причин, передбачених законодавством (наприклад, через шахрайство).

Відмовити у збереженні номеру може й сама система, якщо після останньої зміни не минуло 30 календарних днів або абонент подав заявку на перенесення одразу кільком операторам.

Читайте також: Мобільні оператори можуть повернути абонентську плату за місяць замість 28-ми днів

Додамо, що у грудні торік три найбільші мобільні оператори Vodafone«Київстар» та Lifecelпідтвердили запуск послуги.

Вперше Mobile number portability запустили у 1999 у Великій Британії, Нідерландах та Гонконзі. На початку 2000-х більшість країн Європи вже користувалася такою послугою. А у деяких країнах пострадянського простору, наприклад, у Вірменії, Молдові чи Азербайджані, MNP працює вже декілька років. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!