«Все ремонтують спонсори». Скільки заробляє Львівська обласна лікарня і які тут провели роботи

2354 0
Близько третини щомісяця зароблених лікарнею коштів залишається на розвиток, однак того мало, щоб провести капітальний ремонт усіх корпусів.
Фото: Твоє місто/ Іван Станісласький

Фото: Твоє місто/ Іван Станісласький

Львівська обласна клінічна лікарня заробляє в місяць близько 47 мільйонів гривень, з яких більша частина йде на зарплату та медикаменти. На розвиток закладу залишається орієнтовно 15 мільйонів гривень, але цього не вистачає, щоб провести капітальний ремонт відділень. Тому здебільшого оновлення приміщень та придбання обладнання фінансують спонсори та благодійники. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив генеральний директор ЛОКЛ Михайло Гичка.

Читайте також: У львівській обласній лікарні вперше зробили пересадку серця

«Частину коштів ми отримуємо з обласного бюджету, зокрема на лікування пацієнтів за кількома обласними цільовими програмами, а також на комунальні послуги. Хоча з часом може бути й так, що нам скажуть самостійно покривати навіть витрати на комунальні з тих грошей, які заробляємо від НСЗУ.

В середньому щомісяця лікарня отримує близько 47 мільйонів гривень, які здебільшого йдуть на зарплати та медикаменти. З них на розвиток залишається приблизно 15 мільйонів гривень, але цього мало. Ми – спеціалізована лікарня, і медикаменти, витратні матеріали досить дорогі. Будь-яка операція на серці, наприклад, обходиться у 100-150 тисяч гривень», – пояснює головний лікар.

Михайло Гичка зауважує, що упродовж останніх років у лікарні відремонтували частину відділень, зокрема провели капремонт у пологовому корпусі, який запрацював з початку 2022 року. Зі слів Михайла Гички, також у корпусі, де розташовані щелепно-лицева хірургія, неврологія та урологія, відремонтували фойє. У самих відділеннях теж зробили ремонт: у щелепно-лицевій – палати та операційну, в урології – операційну, коридор і палати, також облаштували ренгтен-кабінет.

Читайте також: У Львівській обласній лікарні оновили приймальне відділення. Фото

«На третьому поверсі провели ремонт, де була профпатологія (її перемістили у терапевтичний корпус), і туди перевели ординаторську неврологічного відділення, тож тут зможуть проходити реабілітацію пацієнти після інсультів, працюватимуть кафедральні працівники. Безпосередньо у неврології на другому поверсі розширили ліжкомісця, по 2-3 осіб в палаті.

У проктологічному корпусі також відремонтували хірургічне відділення, оскільки отримали нове обладнання. Відновили гінекологічне відділення. В ендоскопічному відділенні зробили ремонт в операційній. Крім того, продовжується ремонт у неонатології на другому та третьому поверхах. Щоб ви розуміли, усі роботи здебільшого за кошти спонсорів», – каже директор лікарні.

Він зауважив, що потрібно також відновити операційну у відділенні судинної хірургії. На це потрібно близько 20 мільйонів гривень. Також на обласний конкурс мікропроєктів подавали ремонт хірургічного відділення №1, поки всі кошти заморожені. Через пандемію терапевтичний корпус був облаштований під ковідне відділення, відтак, певний період був закритий. Тепер його теж ремонтують.

Читайте також: У Львові відкрили відремонтований пологовий на Некрасова, де можна народжувати у ванні

Михайло Гичка пояснює, що насправді, щоб провести капремонти усіх корпусів лікарні, потрібно чимало коштів. Будівлі мають понад 240 років, у них товсті стіни, приблизно півтори метри завтовшки. Крім того, погана комунікація, яку варто міняти, та старий дах, що протікає.

«Можна щось робити частинами, але повністю – неможливо. Як на мене, легше, мабуть, збудувати нову будівлю. Взагалі, зважаючи на європейську практику, обласна лікарня мала би розташовуватися за містом, щоб люди мали можливість швидко доїхати, також, щоб можна було збудувати вертолітний майданчик», – вважає Михайло Гичка.

Також на платних послугах тут працює обласна поліклініка. Огляд та консультація лікаря коштують 300 грн. Якщо хтось приходить без скерування, він платить гроші, у такий спосіб лікарня вивела в касу «тіньові гроші», підсумував Михайло Гичка.

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!